Prof. Attar, Şebinkarahisar Kaymakamı Avni Oral’ı ziyareti ardından gazetecilerin sorularını yanıtlatı. Fransa Meclisi'nin aldığı kararın iptali ardından ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümünde nasıl bir ifade kullanabileceği yönündeki soru üzerine, Ermeni diasporasının özellikle Amerikan senatosunda ciddi bir baskısının söz konusu olduğuna vurgu yapan Attar, şunları söyledi:

"Obama’nın, geçen yıllarda olduğu gibi, soykırım kelimesini kullanmadan ama soykırıma yakın ibarelerle günü geçiştirmemesini temenni ediyorum. Fransa’da, utanç yasa tasarısı olarak bildiğimiz Türkiye aleyhine kabul edilmesi planlanan yasa tasarısının hukuki merciler tarafından iptal edildiğini biliyoruz. Umuyor ve temenni ediyoruz ki ABD bu kararı gözönünde bulundurarak, yaşanmış olaylarla ilgili, 'ortak acı' ifadesini kullanır. Kesinlikle soykırım kelimesi kullanılmaz diye temenni ediyorum ve inanıyorum ki kullanılmayacak."

ORTAK ACILARIN YAŞANDIĞI İNKAR EDİLEMEZ BİR GERÇEKTİR

"Bir uzman olarak tarihin o döneminde yaşanmış olan olaylara baktığımız zaman, hem Osmanlı coğrafyası, hem de Osmanlı coğrafyası dışında ortak acıların yaşandığı inkar edilmez bir gerçektir" diye devam eden Attar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Müslüman Türkler'in Osmanlı coğrafyasında yaşayan Ermeniler ve diğer etnik kimliklerin de dönemin şartları içinde uygulanmış olan siyaset sonucu yaşadıkları acılar var. Ama siyasette durup dururken o şekilde uygulanmamıştır. Yani bu o dönemde yaşanmış ve o dönemin şartları içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Bugün 1915’de yaşanan olayları tek taraflı olarak bir tek kimliğin, sadece Ermeni milletinin acısı olarak değerlendirirsek, o dönemde hayatını kaybeden 2,5 milyondan fazla Türklerle ilgili değerlendirmelerimiz nasıl olacak? Bu insanların yaşadıkları acıları tarihin neresine oturtacağız? Şebinkarahisar, bugün üzerinde bulunduğu topraklarda Ermeniler tarafından Müslümanlara katliam uygulanan bir ilçedir. Tarih, realist bir şekilde dönemin şartları dışında olayların irdelenmesini talep eden son derece önemli bir bilim dalıdır. Ancak, tarih siyasete alet edilirse, olaylarla ilgili geleceği görmemiz imkansız hale gelir. Barış ve anlayış içerisinde olayların incelenmesi tamamen ortadan kalkar."

Rektör Prof.Dr. Attar, Fransa Meclisi'nin kararına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu ve "Ben Fransa’daki yasa tasarısının iptalini, Ermeni diasporasının başlatmış olduğu kuşatmanın kırılma noktası olarak değerlendiriyorum. Türkiye ile ilgili son derece önemli ve olumlu bir yaklaşım oldu. Bu doğrultuda da, bizim dünyaya gerçekleri anlatmamız için tarihsel perspektiflerden yola çıkarak, bilimsel nezaket ve ilmi disiplin içinde hız kesmeden çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Prof.Dr. Attar, daha sonra Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı’yı ziyaret etti, ardından da Meslek Yüksek Okulunda öğrenci ve akademik personelle bir araya geldi.



HK(TM/İD)