Görele’nin Köprübaşı ve Aydınlar Beldesi ile Tirebolu’nun Mursal Köyü sınırları içine atık bertaraf tesisi yapılmasına tepki gösteren yöre sakinleri, tesis alanına yol açmak için gelen iş makinelerinin bölgeye gitmesine izin vermedi. Köylülerle konuşan jandarma çalışmanın yapılmayacağını söyleyerek ikna etti. İş makineleri de, köylüler de bölgeden uzaklaştı. Ancak saat 03.00 siralarında çevik kuvvet, jandarma ekipleri ve panzerler eşliğinde alana giren iş makineleri çalışmaya başladı. Güvenlik kuvvetleri barikatlar kurarak bölgeye giriş yollarını kapattı.

Sabah erken saatte makinelerin çalışmaya başladığını öğrenen yöre sakinleri tepki gösterdi. Makinelerin çalıştığı alana gitmek isteyenler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Birçok kişi cop darbeleri ile yaralandı, yaklaşık 20 kişi  gözaltına alınarak Görele İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Yolda toplananlar tepkilerini sürdürdü, bölgeye gitmek isteyen resmi araçların geçişine izin vermedi. 

İçme suyu kaynakları olan bölgede çöp alanı yapılmasına tepki gösteren Kovanpınar Köyü Muhtarı Bayram Çınar, bu tesisin yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Muhtar Çınar, " Bizi askerle karşı karşıya bıraktılar. 2 aylık bebeğin annesini de gözaltına aldılar. Bu suç valinin ve siyasilerindir. Bir yetkili açıklayıcı bilgi vermedi. Bu tesis hiçbir yere kurulamadı, şimdi bu güzel doğayı katledecekler. Dün makinelerin girişini engelledik. Ama sabah 03.00’de panzerlerle gelerek arazide çalışmaya başladılar. Çöp tesisi istemiyoruz" dedi.

Köylülerden Fatma Durmuş ise, oy verdikleri Başbakan’ın kendilerini kurtarmasını beklediklerini ifade ederken "Biz çöpçü değiliz. Çare yok, Başbakan buraya gelecek” diye konuştu. Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in 2 ay önce köye gelerek kendisiyle sohbet ettiğini ancak çöp tesisiyle ilgili hiçbir şey söylemediğini anlatan Havva Güldal da, "Sohbet ettik ormanları gezdiğini söyledi. Okul, fabrika yaptırsa anlarım. Ormanlarımız hep kırıldı. Bağrımız yanıyor. 7 su deposu var bölgede. Çöp tesisi istemiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Jandarmanın, olay sırasında 2 aylık çocuğu bulunan komşusu Aliye Yolgiden’i sürükleyerek gözaltına aldığını anlatan Ayşe Kibar da, "Neden götürüldüğünü bilmiyoruz. Her ağacın dibinde asker var. Her tarafı kesmişler" diye sitem etti. Askerlerin şiddet uyguladığını ileri süren Ayşe Yılmaz da, şikayetçi olacağını söyledi.

"TESİSE DEĞİL YER SEÇİMİNE KARŞIYIZ"

Olayın, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin'in aniden yer seçimi yapmasından kaynaklandığını belirten Çömlekçi Çevre Platformu Sözcüsü Ali Dursun ise, "Bizleri dinlesei, insansız bir yer önerirdik. Tesise değil, yer seçimine karşıyız. Bu yanlış seçimler hepimizin enerjisini tüketiyor. Daha az insan yaşayan bir alan bulunsun ve hep birlikte yapalım diyoruz. Valinin bu karardan vazgeçmesini istiyoruz. Durumu yargıya taşıyacağız" dedi.

Olay yerine gelerek yetkililerle görüşen CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu da, şöyle konuştu:

"Şu anda zemin etüdü yapılacak yere yol açılıyor. Zemin etüdü sonucu bir tahlil yapılacak. Buna da 2,5 ay sonunda karar verilecek. Vatandaşın tepkisi var. Güvenlik görevlileri de tatsızlık yaşanmaması için önlem almış. Demokratik haklarına saygım var. Kendileri ile görüşeceğim. Sorunu çözmemiz için sağlıklı bir yer bulunması gerekiyor."



HK(TM/İD)