Mayıs ayı sonuna doğru Gezi Parkı’ndaki yıkım projesine karşı protestoların başlaması ardından 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının Bölge İdare Mahkemesi oybirliği ile kaldırıldığı bildirildi. Yürütmeyi durdurma kararına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile itiraz etmişti.

Bölge İdare Mahkemesi’nin aldığı karar,  hukuki süreç Danıştay’da kesinleşmesine kadar geçecek sürede,  protestoların kaynağı olan Gezi Parkı’nda inşaat çalışmasının önünü açıyor.   1. İdare Mahkemesi’nin, Taksim Yayalaştırma Projesi’nin dayanağı olan 1/1000 ve 1/5000 imar planlarını iptal ettiği karar ise Danıştay aşaması olduğu için henüz kesinleşmedi. Diğer bir ifadeyle Gezi Parkı ile ilgili hukuki süreç devam ediyor.

27 Mayıs’ta başlayan Gezi Parkı direnişi, polisin şiddetli saldırış ardından ülke geneline yayıldı. Kısa sürede 75 şehre yayılan yüzlerce gösteride, insan hakları örgülerine göre polis müdahalesi sonucu 8 bine yakın kişi yaralandı, bunlardan 5’i hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. Yaralılar arasında çok sayıda kişi gözünü kaybetti, kafa travmaları yaşayanlar ve felç geçirenler oldu.  

Gezi Parkı direnişinin sürdüğü bir sırada mahkemenin 6 Haziran’da Taksim Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiği ortaya çıkmıştı.  Karar, Taksim’de yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi tüm projeleri kapsıyordu. 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı için Danıştay süreci beklenecek.