Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Temsilcisi Ali Topaloğlu, Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Topaloğlu, Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin, bankalardan çekilen kredilerden 'dosya masrafı' adı altında alınan kesintilerin yasal olmadığı gibi tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık bu kesintileri talep etme hakkı bulunduğuna yönelik kararını hatırlattı. Tüketicilerin bu kararın ardından hak arama yoluna gittiğini anlatan Topaloğlu, kentteki banka şubelerinin bir çoğu ile görüşerek bu konuyu çözüme kavuşturduklarını söyledi. Topaloğlu, bir banka şubesinin ise tüketicilerin bu talebini engellemeye çalıştığını ileri sürdü. Topaloğlu, şöyle dedi:

"Söz konusu banka, yazılı talepte bulunulmasına rağmen mudilerin çektikleri krediler için bankaya 'dosya masrafı' altında yaptıkları ödemelerle ilgili belge vermemekte. Hatta, tüketicileri korkutarak, 'Bir daha kredi çekemezsiniz. Bu işlerden bir şey çıkmaz' gibi söylemlerde bulunmaktalar. Ayrıca, 'Belge veririz, ancak her dosya için 20 TL alırız' diyerek zaten mağdur olan tüketicileri daha da mağdur duruma düşürmektedirler. Tüm banka şubeleri ücret almadan vatandaşa bilgi belge verirken, bu banka böylesine bir tutum alıyor. Zaten tüketiciye kredi çekerken verilmesi gereken bu belgelerin şimdi para karşılığında verilmek istenmesi suçtur."

Topaloğlu, Cumhuriyet Savcılığı'na sunduğu dilekçesinde ilgili banka hakkında 'Bilgi Edinme Yasası'na muhalefet etmek' ve 'tüketicilerin yasal haklarını kullanmasına engel olmak' suçlarından dava açılmasını talep etti.



GG(EE/AK)