Rize’de bir ayakkabı tamir atölyesinde çalışan Serpil Birinci, lise 2’nci sınıfta kendi isteğiyle okulu bırakarak iş aramaya başladı. Bir ayakkabı tamir atölyesinin önünden geçerken 'eleman aranıyor' ilanını gören ve başvuran Birinci, atölye sahibi Zihni Nalbant’ı da şaşırttı. Nalbant’ın, 'Bu erkek işidir' uyarısına rağmen işe başlayan Birinci, 2.5 ayda öğrendiği ayakkabı onarımını artık ustalıkla yapmaya başladı.

Serpil Birinci, babasının Çaykur'da mevsimlik işçi olduğunu ve aile ekonomisine katkı sağlamayı amaçladığını söyledi. Birinci, "Okulu bıraktıktan sonra iş arıyordum. Ayakkabı tamircisinin önünden geçerken camda eleman arandığı şeklindeki yazıyı gördüm. Hiç düşünmeden içeri girip çalışmak istediğimi söyledim. Ustam, 'Bu erkek işidir. Yapabilir misin?' dedi. Yapacağımı söyledim ve işe başladım. Önceleri biraz zorlandım ama zamanla işi öğrendim. 2.5 ay oldu ve bu iş artık benim mesleğim oldu" dedi. Birinci, atölyede çalışmaya başladıktan sonra kadın müşterilerin sayısının arttığını da sözlerine ekledi.

Genç kızın ustası Zihni Nalbant ise, "Bugüne kadar hep erkeklerle çalıştım. Ama artık bu mesleği tercih etmiyorlar. İlk defa kızımız bu işe gönüllü oldu. Biz de şans verdik" diye konuştu.