Üniversite öğrencilerini yeni fikirler üretmeye, fikirlerini hayata geçirmeye teşvik eden ‘Yeni Düşler Yenilikçi Düşünceler Yarışması’ ödül töreni Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirildi. Törene Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü, BÜMED Başkanı Hakan Zihnioğlu’nun yanı sıra girişimcileri ödüllendiren firmaların temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programa konuk konuşmacı olarak katılan İrfan Sayar nam-ı diğer ‘Porof Zihni Sinir’ de genç bilim insanları ve girişimcilerle buluştu.


Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde, Elginkan Vakfı, Bosch, Karel ve Airties ana sponsorluğunda, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği-BÜMED, KOSGEB BÜ-TEKMER, Ar-Ge Mühendisleri Derneği, Ankara Patent Ofisi, Xerox, HayalEt, Argela, IBM, Microsoft, Üniversite Medya, Radyo Boğaziçi ve Cookhane sponsorluğunda düzenlenen ve Boğaziçi Üniversitesi Sanayi İlişkiler Ofisi tarafından yürütülen “Yeni Düşler Yenilikçi Düşünceler, YD2YD 2012” öğrenci proje yarışmasında 5 proje ödül aldı.


ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN PROJELER


Yenilikçi Teknolojik İş Fikri konularında düzenlenen yarışmada dereceye layık görülen projeler Genel ve Otomotiv kategorilerinde ödüllerini aldılar. Üniversite öğrencilerini yeni fikirler üretmeye, fikirlerini hayata geçirmeye teşvik etmek amacıyla verilen 25 bin TL tutarındaki Elginkan Vakfı Birincilik Ödülü’ne, dünya çapında enfeksiyonel hastalık odaklı araştırmacılara internet üzerinden fonksiyonel bir veritabanı ve analiz araçları geliştirmeyi hedefleyen PHISTO-İnsan Protein Etkileşim Veri Tabanı projesiyle Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Doktora Öğrencisi Saliha Tekir layık görüldü.


Elginkan Vakfı ikincilik ödülü, karasal radyo yayınının yanı sıra online radyoculuğun da ötesine geçen ve üye olan tüm kullanıcıların kendine özgü formatlarda radyo programları oluşturmasına imkan veren Gençlik Radyosu projesiyle Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Enformatiği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Arzu Dilan’a gitti. Proje Elginkan Vakfı tarafından 15 bin TL destek alırken, ayrıca ARGELA’dan Mentorluk ve İnkübasyon Desteği ile Airties’dan destek kazandı.


Öğrencilere sistemli bir iş planlama sürecini yönetme becerisi kazandırmak üzere verilen 20 bin TL tutarındaki Karel Ödülünü, tat-koku-marka-fiyat ilişkilerini daha güvenilir ve ölçülebilir bir şekilde ortaya koyan bir sistem geliştirilmesini hedefleyen Neurolize- Tat Koku Algısı için Nöropazarlama Uygulaması adlı proje ile Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Muhammet Çağlar Kılınç kazandı.


Yenilikçi fikirleri disiplinlerarası ekip çalışması ile ticari anlamda uygulanabilir bir işe dönüştürme konusunda öğrencilerin deneyim kazanmalarını desteklemek amacıyla verilen 5 bin liralık Airties Ödülü’ne ise kişi arama motoru pazarını Türkiye çapında müşterilerin farkındalığıyla buluşturarak pazarı geliştirmeyi hedefleyen Enspecta projesiyle Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Arda Çelebi layık görüldü.


Araç takip sistemlerini geliştirerek yerine şoför takip sistemini getiren ve bu yolla araç güvenliğini kolay, pratik, ekonomik ve güvenli bir düzeye çıkarmayı amaçlayan Parmarş- Parmak İzi Okuyuculu Marş Sistemi projesiyle Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencisi Halil İbrahim Yıldırım, Bosch firması tarafından 2 bin TL  mansiyon teşviki kazandı.




HAYALE VE GİRİŞİMCİLİĞE ÖDÜL YAĞDI


Yarışmada ön elemeyi geçen her bir proje grubuna, Teknoloji ve İş Geliştirme Eğitimi ile Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Eğitimini takiben bin TL tutarında teşvik ödülü verildi.

Yarışmada dereceye giren projeler ayrıca, şirket kurarak iş fikirlerini hayata geçirmek amacıyla Boğaziçi Üniversitesi KOSGEB/TEKMER'de ofis alanına ve KOSGEB tarafından sağlanan diğer Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Desteklerine başvurma hakkına sahip oldular.

Yarışmada dereceye giren proje gruplarına HAYAL ET Girişimcilik Platformu tarafından 60 saatlik Girişimci Eğitimi imkânı sağlanırken, değerlendirme Kurulu tarafından uygun görülen yazılım geliştirme projeleri ARGELA tarafından üç ay süreyle inkübasyon ve mentorluk desteği ile yazılım geliştirme araçlarından ücretsiz yararlanma fırsatını yakalayacak.


Değerlendirme Kurulu tarafından uygun görülen yazılım geliştirme projelerine

IBM tarafından teknoloji mentorluk desteği, IBM GEB programından yararlanma hakkı ve Uluslararası SmartCamp Yarışması'nın elemelerine katılma hakkı verilecek. Ayrıca ön elemeyi geçen bütün projelere Sanal Bilgi teknolojisi altyapısına erişimi sağlanacak.

Yine Değerlendirme Kurulu tarafından uygun görülen yazılım geliştirme projelerine

MICROSOFT tarafından Teknik metorluk ve Microsoft BizSpark programı olanaklarından faydalanma imkânı verilirken, derece alan proje gruplarına TTGV tarafından mentorluk desteğini kazanmış oldu.

Genç fikirlerin önünü açan yarışmada dereceye giren projelerden patent başvurusunda bulunacaklara ANKARA PATENT OFİSİ tarafından patent / faydalı model başvurusu hazırlama desteği sağlanacak.


(FOTOĞRAF)