Konuyu gündeme getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, süresi Şubat ayına kadar uzatılan gelir tespiti çalışmalarının yeterli ölçüde ve açıkça halkla paylaşılmadığını savunarak çoğu vatandaşın hala bu konuda ne yapabileceğini bilmediğini, oysa ki bunun bilgilendirme zorunluluğunun iki yönetmelikte de bulunduğunu açıkladı.

VERGİ AFFINI DUYURANLAR NEREDE?

Konuyla ilgili 21 Ocak 2012 tarihinde genelge yayımlandığını ancak kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını belirten SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Ergün Demir, “Uygulamaya ilişkin bu bulanık durum ise akıllara testin yorumlanmasında adam kayırmacılığı akla getiriyor. Vergi affında özel bir iletişim çalışmasıyla herkese başvuru yapması gerektiğini anlatan yetkililer şimdi nerede? Eğer basında gündeme gelmeseydi vatandaş gelir tespit bürolarına da gitmeyecekti” dedi.

RES'EN TESCİL EDİLMİŞLER

Uzun kuyruklara ve koordinasyonsuzluğa da tepki gösteren Demir, hükümetin kendi hazırladığı mevzuata hazırlıksız yakalandığını öne sürerek “Oysa zorunlu GSS kapsamında gelir tespit, tescil ve izleme sürecine ilişkin ilan edilen tüm mevzuatta SGK tarafından bu insanların yoksulluklarının zaten kayıt altında olduğu ve res'en tescil edileceklerini ilan etti. O halde SGK kurumu tarafından bilinmelerine rağmen kar kış demeden sabahın erken saatlerinde insanların o kuyruklarda ne işi var?” diye sordu.

İADELİ TAAHHÜTLÜ GÖNDERİLMELİ

Demir, 28 Aralık 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanan bir önceki yönetmeliğin 4’ncü maddesinde “Genel Sağlık Sigortalı olmayanlar ile GSS statüsü sona erenler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK tarafından res'en tescil edilir. Ayrıca gelir tespiti yaptırmak üzere bir ay içinde vakıflara başvurması gerektiği SGK tarafından tescil edilen kişilere bildirilir” ifadesinin de bunu doğruladığını vurguladı. Vatandaşlara zorunlu bildirim konusunun 2012 yılı tarihli son genelgede de “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerektiği bilgilendirme yazısında yer alan ‘gelir testine müracaat bildirimi’ SGK İl Müdürlüğü tarafından 7201 sayılı kanuna göre iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir. Tebliğ edilenler tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde başvuru yapacaklardır” ifadesinin bulunduğunu da aktaran Demir, “Bunlara rağmen tebliğ yapılmamış, vatandaş televizyondan duyduğu demeçlere dayanarak soluğu uzun kuyruklarda almıştır” dedi.

ÇAĞRIYI DEVLET YAPMALIYDI

Aynı yönetmeliğin geçici ikinci maddesinde de yeşil kartlılara vakıflara başvurmaları için Bakanlık SGK tarafından kamuoyu duyurusu yapmaları gerektiğinin öngörüldüğünü dile getiren Demir, “Sonuç olarak kurumlar tarafından yoksulluğu tescil edilmiş kişilere Gelir Testine Müracaat Bildirim Belgesi’nin adreslerine gönderilmesi, bir ay içinde başvuru yapmaları için çağrı yapılması gerekiyordu. Ancak genel duyurular bile yetersiz kaldı çünkü ödenen primin fazla olması isteniyordu” değerlendirmesini yaptı.