Merkez Kocasinan İlçesi Argıncık Mahallesi Horsana Caddesi'ndeki işyerinde yıllardan bu yana geleneksel yöntemlere göre bulgur ürettiğini belirten Süleyman Akça ''Bulgurumun tadını bilen her yıl gelir alır. Benim ürettiğim bulgur hem sağlıklı hem besleyici. Hiçbir katkı malzemesi ve sarartma maddesi kullanmam" dedi.

Bulgurun asırlardan beri Anadolu topraklarında geleneksel yöntemlerle üretildiğini ve kendisinin de bu yöntemi uyguladığını belirten Süleyman Akça, şöyle konuştu:

''Köylerde oturanların büyük bölümü  artık şehirlere göç ettiği için geleneksel bulgur üretimi giderek azalıyor. Yöremizden aldığımız buğdayları önce eleyip taşını, çöpünü ve ot tohumlarını temizliyoruz. Temizlenen buğday havuzda su ile yıkanıp güneşte kurutulduktan sonra büyük bakır kazanlarda kaynatılıyor. Halk arasında kaynatılan buğdaya 'Hedik' adı veriliyor. Hedikleri bez örtülere serip kurutup, daha sonra 'Seten’ adını verdiğimiz taş tekerlerle ezip kabuğunu soyuyoruz. 'Yarma' adını verdiğimiz kabuğu soyulmuş buğdayı değirmende kırıp, inceltip bulgur haline getiriyoruz. Bulguru, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak, hiçbir katkı malzemesi kullanmadan, sarı renkte olması için kimyasal işlemler yapmadan üretiyoruz."

Süleyman Akça, kilosunu 2 liraya sattığı bulgurun, iriliğine göre 4 ayrı çeşidinin olduğunu belirterek ''Müşteri sorunumuz yok. Bizden bulgur alan gelecek yıl yine gelip alıyor. Gurbetçilerimiz bile çalıştıkları ülkelere buradan aldığı bulguru götürüyor. Bizim bulgur fabrikasyon bulgur gibi değil, tamamen doğal" diye konuştu.



VD(OE/İD)