Hierapolis antik kentinde Frontinus kapısının hemen yanında yer alan, M.S. 3’üncü yüzyılda, Roma döneminde hamam olarak yapılıp 5’inci yüzyılda güneye bakan duvarı yıkılıp bir apsis eklenerek üç nefli bazilikaya dönüştürülen Hamam Bazilika’nın ayakta kalan duvarlarındaki kayma nedeniyle 2007 yılında antik kentte kazı çalışması yürüten İtalyan Kazı Heyeti, çelik destek projesi hazırladı ve kuruldan onay alan proje uygulandı. Hamam Bazilika’nın arka duvarı çelik profillerle desteklendi ve yıkılmasına karşı önlem alındı. Lecce Üniversitesi’nden Ordinaryüs Profesör Francesco D’Andria’nın kazı başkanlığını yaptığı İtalyan Kazı Heyeti, bu yıl Hamam Bazilika’nın iç bölümünün askılaması projesi hazırladı ve Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdi. Kural askılama projesini onayladı ancak yapının röleve ve restorasyon projesinin de biran önce hazırlanmasını istedi.

VALİ DEMİR TEPKİ GÖSTERDİ

Kurulun, Hamam Bazilika’nın tamamı için röleve ve restorasyon projesinin hazırlanmasını istemesi, beş yıldır yapının ayakta kalan kısımlarının çelik desteklerle korunması ve projesinin hazırlanmaması Vali Abdülkadir Demir’i kızdırdı. 55 yıldır antik kentte kazı çalışmalarını yürüten ve zaman zaman yılda sadece iki ay çalışma yaptıkları için eleştirilen İtalyan Kazı Heyeti’nin Başkanı Ordinaryüs Profesör Francesco D’andria ve Başkan Yardımcısı Haluk Söner’le toplantı yapan Vali Demir, röleve ve restorasyon projesinin biran önce hazırlanmasını istedi. Çelik desteklerin beş yıl önce yapılmasına rağmen geçen sürede askılama ve restorasyon projesinin hazırlanmamasına kızan ve İtalyan heyete sitemlerini ileten Demir, yapının korunması için zaman kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.

Vali Demir, Hamam Bazilika’nın Hierapolis antik kentinin önemli yapılarından biri olduğunu dile getirdi. Vali Abdülkadir Demir, "Yetki kazı heyetinde. Beş yıl önce çelik destek projesi yapılmış. Yapının ayakta kalan duvarlarında kayma var. En küçük bir depremde yapı yıkılabilir. Yapının ayağa kaldırılması için zaman kaybetmememiz lazım. Kazı heyetine hassasiyetimi ilettim. 5 milyon lira kaynağımız var. Ekibin biran önce projeyi tamamlayarak restorasyonunu yapması gerekiyor. Eğer yapılmayacaksa biz hemen projelendirip restorasyona başlarız" dedi.

İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria ise projelerin basit projeler olmadığını, zaman aldığını ve kurulun verdiği yetki ile güçlendirme projesine bu yıl başlayacaklarını savundu. D’Andria, "Pamukkale Üniversitesi ve Valilik’le koordineli çalışmamız gerekiyor. Bize destek verilirse daha iyi ve güzel projeler ortaya çıkar" diye konuştu. Kazı Başkan Yardımcısı Haluk Söner, "2007 yılında destekleme yapıldı. Yapıyla ilgili kurul yetkiyi bize verdi. Biz de önce destekleme projesini tamamlayacağız. Daha sonra restorasyon projesine başlanacak" dedi.



ONB(AÖ/BT)