Ordu'nun Kumbaşı Mahallesi, Perşembe İlçesi ve Yalıköy Beldesi'nde geçimini denizden sağlayan balıkçılar, 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek denize açılmak için hazırlıklarına hız verdi. Teknelerini ve ağlarını bakıma alan balıkçılar, havaların güzel olduğunu belirterek bu yıl ki balık sezonunun iyi geçeceğini umduklarını söyledi.

'KURALLARA UYUN'

Yalıköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanvekili Mustafa Mollaoğlu, "Bu sezondan umutluyuz. Bizim için balık olmalı, havalar iyi gitmeli, balıklarımız para etmeli. Bunlar varsa balıkçılar o sene mutlu bir yıl geçiriyor demektir. Bu sene özellikle palamutta bereketli bir sezon bekliyoruz" dedi. Zamanından önce kaçak avlanmaların balık yuvalarını yok ettiğini söyleyen Mollaoğlu, balıkçılardan kurallarına uygun avlanmalarını istedi.

'AVLANABİLİR ÖLÇÜLER'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ordu İl Müdürlüğü de, bakanlık tarafından bastırılan broşürlerle deniz balıklarında yasal avlanılabilir boy ölçülerini açıkladı. Buna göre denizlerde avlanan hamsinin 9, sardalya ve tekirin 11, barbunya, mezgit ve istavritin 13, lüferin 20, palamutun 25 ve kalkan balığının en az 40 santimetre olması gerektiğini vurgulandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü geçen yıl ülke genelinde 477 bin 558 ton balık avlandığını açıkladı. Müdürlük 2002-2012 yılları arasında oluşturduğu verilere göre ise en bereketli yıl, 589 bin 129 ton ile 2007 yılı oldu.

KAÇAK AVCILARA 10 MİLYON CEZA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte  73 bin 218 denetim yaparak, 275 ton su ürününe el koydu. Ayrıca yasa dışı avcılık yaptığı tespit edilen 7 bin 74 kişiye toplam 10 milyon 110 bin 648 TL para cezası kesildi.

EK(İS/COŞ)