Özellikle 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi politikacıların bazı ilçeler için verdiği en önemli vaadlerden biri olan 82'nci il sözünü hayata geçirmek için milletvekilleri çok sayıda başvuruyu TBMM'ye yaptı. Son olarak Mersin'e bağlı Silifke ile Anamur, Van'a bağlı Erciş ve Adana'ya bağlı Kozan İlçesi'nin il yapılması için teklifler yapıldı. Kocaeli ile İstanbul arasında sıkışan, nüfusu 600 bine dayanınca 2009 yerel seçimleri öncesi Çayırova, Dilovası ve Darıca beldeleri ayrılıp ilçeye dönüştürülen Gebzeliler'in '82'nci il' olma hayalleri de suya düşta.

Geçen yıllarda ölen ve 1994-2004 yılları arasında Gebze Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Pembegüllü döneminde,  tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de katkı vermesiyle '82'nci il olma umuduyla gösteriler yapılmasına, araçların plamalarına sembolik olarak "82" rakamı takılmasına, kendilerine söz veren siyasilere bu sözleri hatırlatılmasına rağmen Gebzeliler bu amaçlarına ulaşamadı. 

AK PARTİLİ BAŞKAN UMUTSUZ

Gebze Belediye Başkanı AK Partili Adnan Köşker, belediye olarak gündemlerinde böyle bir konu olmadığını, ancak Hükümetin takdir edebileceğini söyledi. Gebze'de oturanlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri ise, Gebze'nin il olmasını istediklerini anlattı.

'Sanayi Kenti' alarak da bilinen Kocaeli'de, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının ve OSB'lerin yüzde 60'dan fazlası Gebze ve 2009 seçimleri öncesinde buradan ayrılarak ilçe yapılan Dilovası, Çayırova ve Darıca ile sınırları bulunuyor.



MB(MB/İD)