Kendilerine 'Gebzeli Lise ve Dershane Öğrencileri' adını veren bir grup, Eğitim-Sen, ÖDP, ESP ve EMEP'in de destek verdiği bir protesto gösterisi düzenledi. Yeni zorunlu eğitim sistemi ve sınavlara tepki gösteren grup, sloganlar eşliğinde basın açıklamasının yapılacağı tarihi çeşme önüne kadar yürüdü. Tabut taşıyıp kefen giyen öğrenciler, açıklama öncesi mini bir tiyatro oyunu da sergiledi. Grup, eşit ve parasız bir eğitim istediklerini söyledi.

"GELECEĞİMİZ KARARTILIYOR"

Grup adına basın açıklamasını yapan Baran Gür adlı  lise öğrencisi, öğrencilerin sınav stresi yüzünden psikolojilerinin bozulduğunu belirtti. Eğitimin sermayeye teslim edilerek özelleştirilmeye çalışıldığını ifade eden Gür, “Yapboz tahtasını dönen eğitim sistemi ile her geçen gün geleceğimiz karartılmaktadır. Bunun en basit örneği 4+4+4 eğitim sistemidir. Bu eğitim sistemi ile çocuk gelinler yaratılmakta, küçük yaştaki çocuklar iş yerlerinde çalıştırılarak meslek liselerinde olduğu gibi ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadır” dedi.

"PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUZ"

Okullarda verilen eğitimin gittikçe niteliksizleştiğine değinen Baran Gür şöyle devam etti:

“Üniversite sınavları zengin fakir arasındaki farkın ortaya koyan ve yoksul öğrencileri ayıklayan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınavı kazanmak için maddi durumu el veren öğrenciler dershaneye gidip ek olarak ders alıyorlar. Yoksul öğrenciler ise sözünü ettiğimiz niteliksiz eğitim veren okullarda sınava hazırlanmaktadırlar. Biz öğrenciler olarak sermaye güdümünde her geçen gün özelleşen eğitime karşı parasız eğitim istiyoruz. Kamusal eğitim çerçevesinde sağlık ve sosyal güvenlik haklarının korunduğu bir eğitim istiyoruz."

Basın açıklamasının ardından grup, eylemini bitirdi.



OY(MB/AK)