Folikasit vitaminin gebelikten 3 ay önce tavsiye edildiğini ve gebelik boyunca bu vitamine devam edildiğini belirten Prof.Dr. Çapar, gebelik sırasında folikasit kullanılmasının çocuklarda beldeki açıklığı önlediğini ancak,  gebelik boyunca kullanıldığı taktirde çocuklarda ileriki yaşlarda astıma neden olabileceğini söyledi. Prof.Dr. Çapar, "Yine yüksek dozlarda kullanılırsa kadınlarda meme kanseri riski de oluşturur. Dolayısıyla her hastaya folikasit vermek anne ve çocuk sağlığı açısından uygun değil. Yapılması gereken folikasit geni bozuk olan hamilelere vermektir. Bunun için folikasit vitaminini gebelere gereksiz yere vermemek ve normal gırdalarla beslenmesini sağlamak gerekir" dedi.

KANSER RİSKİ

Demir vitaminin de yine gebelere rutin olarak verildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çapar şunları söyledi:

"Ama aynı problemler demir vitamininde de yaşanmaktadır. Gebelere rutin olarak demir verilmesi doğru değildir. Çünkü hastada demir normal düzeyde ise verilecek demir zarar vermektedir. Meme kanseri riskini de arttırmaktadır. Demir vitaminin aşırı derecede kullanılması meme kanserinin yanında bağırsak, mide ve pankreas kanseri ni daha belirgin hale getirmektedir. B12 vitaminin de yine kanser riski var. Gereksiz yere B12 vitamini kullanıım kadınlarda yine meme kanseri riskini arttırmaktadır."

HÜCRE ÇOĞALMASINA NEDEN OLUYOR

Folikasit, B12 ve demirin hücre çoğalmasına neden olduğunu ve bunun sonucunda da karser riskini arttırdığını belirten Prof.Dr. Çapar, "Herhangi bir bozukluğu olmayan gebelerde demir, B12 ve folikasit kullanılmamalıdır. Bunların normal gıdalarla beslenilmesi lazım" dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMA VAR

Vitaminlerle ilgili gebeler üzerinde yapılan bilimsel bir çalışmayı da anlatan Prof.Dr. Çapar, şöyle konuştu:

"İngiltere'de 1960 yılından 2002 yılına kadar gebeler işlenmiş ve bu izlinmi sırasında yüksek doz folikasit alanlarda 2 kat, sadece gebelik döneminde folikasit alanlarda ise 1,5 kat meme kanseri riski arttığı görülmüştür. Bu çalışma da gereksiz yere folikasit yüklemenin gebelerde ileride meme kanseri riskini de arttırdığını göstermektedir."



MKY(İA/İD)