Turfanda üretimin gözdesi olan salatalık, bu yıl çiftçiyi üzdü. Gazipaşa Toptancı Hali'nde salatalığın kilosu 5 kuruşa kadar düştü. Ürün fiyatının maliyetin çok altına düşmesi üzerine Gazipaşalı bir üretici durumu protesto etmek için ürettiği salatalığı sokağa döktü. Cumhuriyet Mahallesi'nde çiftçilik yaptığını belirten Hüseyin Çetiner, salatalık fiyatı 5 kuruşa düşünce ürünü sokağa dökmek zorunda kalan üreticilerden sadece biri olduğunu söyledi. Dün hasadını yaptığını 6 ton salatalığı döken Çetiner, "Gazipaşa çiftçisine sesleniyorum; 3- 4 gün salatalığı dökelim, hale götürmeyelim, satmayalım. Birkaç gün dişimizi sıkalım, baktık fiyatlar düzelmiyor, söker atarız" dedi.

6 TON SALATALIĞI DÖKTÜ

Salatalığın kilosunun 50 kuruşa mal olduğunu ancak 5 kuruşa satılan salatalığın tamamen zarar olduğunu belirten Çetiner, şunları kaydetti:

"Salatalığı bugün 5 kuruşa ne alan ne de satan var. Zaten 5 kuruşun yüzde 15'i komisyona kesilir, geri kalanı ilaç gübre masrafını kurtarır mı? Bugün 6 ton salatalık döktüm, bu da 300 lira yapar. Mazotunu işçiliğini karşılamaz. Suyu var, işçiliği var. Çiftçinin durumu çok vahim. Tarihte böylesini görmedik. Boynumuzdaki boyunduruk ağır geliyor artık. Ağlanacak, vahim bir tablomuz var. Demek ki Türkiye'nin bütçesi kaldırmıyor. Alım gücü yok. Vatandaş pazara çıkamıyor, öyle dedikleri gibi Türkiye'nin bütçesi büyümüyor."

'ÜRETİM ÇOK FAZLA'

Salatalık fiyatlarının dibe vurmasının ürün fazlalığından kaynaklandığını belirten Gazipaşa Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Mithat Şükrü Güneş de, "Şu an salatalık üretiminin fazla olmasından dolayı talep yok" dedi.

Fiyatların doğal olarak düştüğünü anlatan Güneş, "Domates ise 2- 2.20 liradan alıcı buluyor. Domatesin pazar sorunu yaşanmaması için üreticilerimiz hasadını yaptıkları domatesi yeşil olarak toplamasınlar. Domates pembeye dönüştükten sonra hasadı yapılsın" diye konuştu.

Gazipaşa Toptancı Hali'nde sebze meyve fiyatları ise şöyle:

Salatalık 5 kuruş, fasulye 1.5- 2.2 lira, patlıcan 60-70 kuruş, domates 2-2.20 lira.



EK(SU/CK)