Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik ünvanının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü, Çanakkale'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, muharip gaziler, askerler ve bürokratlar katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, alandaki gazilere “Gaziler Günü'nüz kutlu olsun” diye seslendi. Gazilerin, şehitlerle birlikte cumhuriyetin teminatı ve temel taşı olduğunu belirten Erdinç, “Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdendir. Vatan savunmasında, şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Dün olduğu gibi bugün de bölünmez bütünlüğümüze karşı kastedenlere gerekli cevabı verecek güç ve kararlılıktadır. Bilinmelidir ki, Türk halkının azim ve kararı, her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir” dedi.

Türkiye topraklarının bulunduğu bölge ve stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca düşmanlarının hedefi haline geldiğini belirten Vali Tuna da “Bugünlerde de bölücü terör örgütünün haince kurduğu tuzak ve saldırılarla şehit ve gazi olan evlatlarımız var. Üzüntümüz büyük. Ama onlar canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını canları pahasına her zaman korumasını bildiler ve korumaya devam ediyorlar” diye konuştu.

VALİ, GAZİNİN ELİNİ ÖPTÜ

Kore Gazisi Raif Aydın'a Vali Güngör Azim Tuna, Kıbrıs Gazisi Mustafa Özer'e de Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel tarafından anı madalyası takıldı. Vali Tuna, anı madalyasını taktığı 84 yaşındaki Kore Gazisi Raif Aydın'ın elini öperek, saygısını gösterdi.