Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Maarif Kavşağı'ndan başlayan yürüyüşte obezitenin önlenmesi, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasına dikkat çekildi. Yürüyüşe katılanların giydiği tişörtlere Antep şivesiyle 'Hadi yoorum hareket et, kilolara veda et' diye yazıldı. Bazı vatandaşlar da ellerinde yine aynı şiveyle yazılı, 'Nedicin evde acık yürüyek, hem de iki çit hanek edek', 'Bundan kelli fazla yemiyek, hadi ağam yürümeye gidek' dövizleri taşıdı. Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde Kırkayak Parkı'na kadar devam eden yürüyüşün ardından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Ticaret Odası, Amerikan Hastanesi, Gaziantep Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Engelsiz Gaziantep Platformu'nun katkıları, resmi ve özel kurum, kuruluşların katılımı ile gerçekleşen etkinlikte Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin bisiklet turu ile Dans Topluluğu öğrencilerinin gösterileri büyük ilgi topladı. Kırkayak Parkı'nda kurulan stantları ziyaret eden vatandaşlar da kan şekeri ve boy-kilo oranını ölçtürme imkanı buldu.

Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, obeziteyle mücedele etkinliğinin özellikle yemekleriyle meşhur Gaziantep'te yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Bu kapsamda ilimizde bir eylem planı oluşturduk. Bu konuda sık sık komisyonlar toplanıyor. Gaziantep'te bu konunun çok daha iyi vurgulanarak dikkat çekmek, gerekli tedbirleri almak ve farkındalık yaratmak gerekiyor. Şehrimizin fiziki yapısı, yürüyüş alanları müsait. Ben eminim ki Gaziantep bu konuda üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GÜNDE 10 BİN ADIM

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Metin Karakök ise obezite oranında Gaziantep'in Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Az yemek, doğru beslenmek, hareket etmek; işin sırrı burada. İnsanın fıtratı itibariyle yaratılışı hareket üzerine. Hareketi engelleyince her türlü hastalığa davetiye çıkarırsınız. Bunların başında kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet, dolaşım bozukluğu, akciğer hastalığı geliyor. O yüzden mutlaka hareket etmeli, yaşam tarzımızı değiştirmeliyiz. Günde en azından 10 bin adım atılmalı. Bu 10 bin adım diyabeti engelliyor, obetizeyi engelliyor. Obeziteyle ilgili bizim de Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü olarak belediyelerimizle hayata geçirmek istedğimiz projelerimiz var. Bu konuda yapılacak her etkinlik, halkımıza en iyi hizmetlerden biri olacak" diye konuştu.



ZG(AK/OA/CK)