Yediği mantardan zehirlenen gazeteci Tayfun Talipoğlu, bir daha kolay kolay mantar yemeyeceğini söyledi. Kardiyoloji servisinde 2 gün daha kontrol altında tutulacak olan Talipoğlu, bugün ayağa kalktı ve son 24 saatte yaşadıklarını anlattı. Mantar zehirlenmesi nedeniyle Türkiye'de bu konuya dikkat çekildiğini belirten Talipoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle de 2 milyon 169 bin kilometre yol gidip, mantar zehirlenmesinden gitmek her halde acı olurdu. Ama vakitlice tedbir alındı. Dün akşamki görüntüler kötüydü. Mide yıkanması kolay bir iş değil. Fakat yine de iyi oldu. Çünkü bu işe dikkat çekildi. Aslında birçok yerde mantar zehirlenmeleri yaşanıyor. Ama işte bizim gibi bir haberci falan bir şey olunca ilgi çekiliyor. Bundan sonra ben de takipçisi olacağım bu işin. Çünkü bu zehirlenmenin bizim sandığımızdan çok daha önemli olduğunu öğrendik. Bazı organların işlemesinden tutun da ölüme kadar yol açabilen bir konuymuş. Bu yüzden müşahede altındayız. Serum veriyorlar, sıvı gıdalar alıyoruz."

KALP KAPAKÇIĞINDA KAÇAK ÇIKTI

Tedavisi sürerken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sert'in kalp ritminde sorun olduğunu fark ettiğini belirten Talipoğlu, "Enteresan bir şey oldu. Gelmişken doktor arkadaşlar diğer muayenelerimizi de yaptı. Dinlerken bir şey hissetti arkadaşımız. Kalp kapakçığında küçük bir kaçak varmış. Şu anda büyük bir problem değil ama en azından bilgimiz oldu" dedi.

BANA BİRŞEY OLMAZ DEMEYİN

Mantardan bir şey olmaz mantığının artık silinmesi gerektiğine dikkat çeken Tayfun Talipoğlu, "Mantardan bir şey olmaz deniliyor. Ama 40 yılda bir oluyor. Demek ki bazen oluyormuş. O bazen, dün yaşandı" diye konuştu.

Satıcı çocuklara zehirli mantarı nasıl ayırt ettiklerini sorduğunu belirten Talipoğlu şunları söyledi:

"Çocuklar, 'kurtlu olan zehirsiz, kurtsuz olan ise zehirlidir' dedi. Ölçüsü bu satıcılarda. Çocuğa 'emin misin?' diye sordum. Bana, 'Bizim veteriner 4 haftadır yiyor bir şey olmadı' dedi. Herkesin ölçüsü farklı sonuç olarak. Herkesin tepkisi farklı yani. Ben de müthiş bir ishal durumu yaşandı. Bir başka arkadaşımızda yüz şişkinliği oldu."

ŞİKAYETÇİ OLMADIM

Tayfun Talipoğlu, kendisini hastanedeki tedavi süresince siyasilerden sanatçılara, meslektaşlarından dostlarına kadar çok sayıda kişinin aradığını söyledi. Hepsine teşekkür eden Talipoğlu, "Mesleğimiz zor ama güzel tarafları da var. Sonuçta biz bir yola çıktık. Bu yolda gideceğiz. Ben de seviyorum bu işi. Onun için kimseden de şikayetçi olmadım. Bunun başka bir tedbiri olmalı" dedi.

MANTAR YEMEYECEK

DHA muhabirinin 'Bundan sonra mantar yer misiniz? sorusuna ise Talipoğlu, "Hayır. Bir kere kesinlikle mantar yemeyeceğim. Kültür mantarı konusunda bile tereddütlerim var. Mantar yemek isteyenler kesinlikle özel kontrollü üretim yapan yerlerden alsın" diye konuştu.

DOKTORDAN SON AÇIKLAMA

Talipoğlu ve ekibinin sağlığını yakından takip eden Dr. Mehmet Sert,  2 gün daha kontrol altında tutulacaklarını söyledi. Mantar zehirlenmelerinde bulguların bazen erken çıkmadığını kaydeden Dr. Sert, "Bağırsak sisteminde daha sonra sorun yaratabiliyor. 3 gün boyunca bir sıkıntı olmaması için kontrol altında tutuyoruz. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızı takip ediyoruz" bilgisini verdi.



ME(SU/COŞ)