AKP ve MHP'nin 26 Mayıs'ta TBMM Başkanlığı'na sunduğu, basın kartı verilmesi ve iptaline ilişkin düzenlemelerin yanı sıra "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun da oluşturulduğu 40 maddelik Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerindeki görüşmeler TBMM Adalet Komisyonu'nda gece yarısında tamamlandı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı teklif metninden 29. maddenin çıkarılmasını istedi. Kolaylı, ayrıca "Basın Kartı Komisyonu'nun büyük bölümü İletişim Başkanlığı'nca atanıyor, meslek örgütü temsilcilerinden oluşmasını istiyoruz" dedi.

"HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE KISITLAMA"

Komisyonda 29. madde ile ilgili görüşlerini akmtaran Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Kemal Aktaş özellikle "dezenformasyon" kavramındaki belirsizlikten şikayetçi oldu. Aktaş, "Dezenformasyon ile ilgili kamu barışının esas alınması gibi hassas başlık üzerinden gerekçelendirilmesi itiraz edilecek çıkış noktası değil. Ancak böylesine hassas başlıklar üzerinden, bilginin hızla yayıldığı ve kullanıldığı baş döndürücü dijital hız ortamında dijital mecraları hiç de kötü niyetle kullanmayan vatandaşları dezenformasyon sağanağından nasıl koruyacaksınız? Dezenformasyon suçuna ortak edilmesini nasıl engelleyeceksiniz? Suç oluşmadan, suçun oluşumuna engel olacak bir tedbir öngörüyor mu düzenleme?" sorularını yöneltti.

İsrail ile tohum ticareti yapan firma MHP’li vekile ait İsrail ile tohum ticareti yapan firma MHP’li vekile ait

"TUTUKLU GAZETECİ SAYISI ARTACAK"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, "Yasa teklifi yasalaşırsa tutuklu gazeteci sayısı artacaktır. Bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde iktidarın hoşuna gitmeyen her haber için dezenformasyon denilerek ceza istenecektir" dedi. Güneş, teklifteki 29. maddenin geri çekilmesini istedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de, Basın Kartı Komisyonu'nda uzun yıllar yer aldığını söyleyerek, "Bu yasayı çıkardığınız için büyük pişmanlık duyacaksınız. Bir siyasi erk, bir siyasi partiye verilirse o erkten vazgeçmek kolay kolay mümkün değildir. Ellerindeki gücü ve kuvveti mümkün olduğunca kullanmaya çalışırlar. Yasaklar her zaman olmuştur, yasalar buna karşı çıkmıştır" dedi. (DW /ANKA)