Türkiye ile Gana arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik karma ekonomik komisyonu üçüncü dönem toplantısı Palandöken Dağı'ndaki Xanadu Snow Whıte Otel'de yapıldı. Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi ile birlikte toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gana heyetini memleketi Erzurum'da ağırlamaktan mutlu olduğunu söyledi. Gana'nın başkenti Akra ile Erzurum arasındaki ısı farkının 35 derece olduğunu anımsatan Bakan Akdağ, haritada birbirine uzak iki ülke gibi görünmesine karşın dostluk ve ilişkilerin her geçen gün büyüdüğünü belirtti. Afrika ülkeleriyli ilişkileri geliştirmek için çaba harcamaya devam edeceklerini anlatan Akdağ, Türkiye ile Gana arasında son iki yılda 500 milyon dolar tutarında ticari işlem hacminin gerçekleştirildiğini ifade etti.

MTA'NIN GANA'DA MADEN ARAMASI

Gana'dan altın ve kakao ithal edildiğini, Maden Tetkik Arama'nın (MTA) Gana'da maden araması yapması için ön protokol imzalandığını kaydeden Akdağ, Erzurum ile Gana'da sonradan belirlenecek bir kentin 'Kardeş şehir' olacağını söyledi. Bakan Akdağ şöyle konuştu:

"Bütün heyet üyelerimize ve size Erzurum'da kaymayı öğretmek için teklifte bulunuyorum. Bu fırsat her zaman elimize geçmez. Hepimiz çok meşgulüz. Eğitmen ve ekipmanlarımız hepinizin emrindedir. Şehrimiz soğuktur ama insanımız çok sıcaktır. İnşallah sizi en sıcak şekilde misafir ederiz."

Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi ise Gana'da hukukun ve demokrasinin hakim olduğuna işaret ederek Türk ve Erzurumlu işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Bakan Kwesi Ahwoi, "Ben sayın bakanın kayak öğrenmeyle ilgili davetine icabet etmek isterim. Ancak bildiğiniz gibi biz Ganalı'lar kayak değil de futbol alanında iddalıyız. Londra'da yapılacak olimiyatlara hazırlanıyoruz" demekle yetindi.

KONUK BAKANIN 'YUMURTA TOPUK' AYAKKABISI

Konuşmaların ardından Bakan Akdağ ile konuk Bakan Kwesi Ahwoi, mutakabat zaptını imzaladı. Tören sonrası iki bakan ile birlikte Vali Sebahattin Öztürk, Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Küçükler ile Gana'dan gelen 20 kişilik heyet gondollara binerek Palandöken Kayak Merkezi gezdi. Üzerinde ay- yıldız bulunan bordo bere ve atkı takan her iki heyet üyeleri arasında , konuk bakanın yumurta topuk ayakkabısı espri konusu oldu. Vali Öztürk'ün "Ganalı bakan da yumurta topuk ayakkabı giymiş" sözleri üzerine Bakan Akdağ, İngilizce olarak konuğu ile konuştu. Bakan Ahwoi de bunun üzerine üzerine ayakkabılarını gösterdi.

Ganalı Bakan Kwesi Ahwoi ile konuk heyete Kayakla Atlama Kuleleri, Çifte minareli ve Yakutiye Medreseleriyle, Ulu Cami,Lalapaşa Cami, Rüstempaşa Çarşısı ile Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Ünitesi gezdirildi.

NÖ(KS/COŞ)