Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 20. Yıldönümü Devlet/Hükümet Başkanları Zirve Toplantısı'nın sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile KEİ'nin Dönem Başkanı olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Gül, toplantı kapsamında KEİ'nin önümüzdeki 10 yıl içindeki hedeflerini belirleyen ekonomik gündemin, "Vizyon 2020" adıyla kabul edildiğini aktardı.


UÇAĞIN SURİYE'DE YAŞANAN OLAYLARLA İLGİLİ ÖZEL BİR MİSYONU YOKTU

Suriye'yle ilgili soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, zirve çerçevesinde Suriye konusunun ele alınıp, alınmadığına yönelik bir soruya, "Hayır, bu konu, bu zirvede hiç ele alınmadı, bu zirvenin konusu değil. Bu daha ekonomik işbirliğiyle ilgili bir zirve" dedi.

Gül, Suriye konusunda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in açıklamalarının hatırlatılatılarak, NATO toplantısı sonucundan Türkiye'nin tatmin olup olmadığı sorulunca, "Bu olayla ilgili yeteri kadar açıklamalar yapıldı. Bütün detaylar hep açıklandı. Şu anda artık net olarak herşey ortada ki, bizim bu keşif uçağımız, Suriye'ye karşı bir hasmane br tutumu söz konusu değildi. Ayrıca Suriye'de yaşanan olaylarla da ilgili özel bir misyonu yoktu. Bu uçağımız bizim rutin bir uçuş yapıyordu. Zaten tersi olmuş olsaydı ona göre koruma verilirdi, ona göre donatılmış olurdu. Ama uluslararası sularda bu uçağın başına gelenler, Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir paranoya ve telaş içinde olduğunu gösteriyor. Uluslararası camianın dayanışmasını taktirle karşılıyoruz ve kesinlikle bu olay tabi ki, sineye çekilmeyecektir" diye konuştu. Öte yandan Gül, toplantıya Ermenistan'ın da tam üye olarak bulunmasından dolayı memnun olduklarını da dile getirdi.


BM'YE ÜYE OLAN HER ÜLKENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TANIYORUZ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nicolic de, dönem başkanlıkları sırasında çevre ve enerji alanlarında çalışmaları yoğunlaştırdıklarını anlattı. Azerbaycan heyetinden bir yetkilinin Dağlık-Karabağ'ı hatırlatarak, Azerbaycan'ın topraklarının işgal edildiğini söyleyerek, toprak bütünlüğüne yönelik bir soru sorması üzerine, Nicolic, "Sanırım bu soruyu başkasına sormalıydınız. Biz, Sırbistan olarak BM'ye üye olan her ülkenin toprak bütünlüğünü tanıyoruz. Bütün bunlar da uluslararası hukukun ve BM şartının çerçevesinde olan yaklaşımlar ve böyle olmaya devam edecek" yanıtını verdi.