Foça İlçesi'ndeki Değirmenlik Caddesi'nde, geçen perşembe günü saat 08.15'de meydana gelen saldırıda, içerisinde çoğu uzman çavuş 24 askeri personelin bulunduğu, Foça Deniz Üssü'ne giden servis otobüsünün geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte araç içindekiler yaralanırken, 8 dakika sonra itfaiye ekibi ve çevredeki vatandaşların yardıma koştuğu sırada yaklaşık 10 metre ileride ikinci bir patlama daha oldu.

Bölgede geniş bir kesimde duyulan çifte bombalı terör saldırısında, Er Özkan Ateşli şehit olurken, 1'i sivil 11 kişi yaralandı. Yaralılar hemen bölgeye sevkedilen ambulans ve helikopterlerle Ege, Atatürk Eğitim ve Araştırma ile Menemen Devlet Hastanelerine kaldırıldı. Hastanelerdeki yaralıların tedavisine devam edilirken, sadece durumu ağır olan, askeri servis otobüsünün şoförlüğünü yapan Uzman Çavuş Hasan Furkan Özmen'in hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. 1 askerin şehit olduğu çifte terör saldırısında yaralanıp hastaneye kaldırılan 11 kişiden 6'sı tedavilerinin ardından dün taburcu edildi. 5 yaralının ise tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Olayın ardından bölgede yapılan aramalarda, yolun kenarındaki ağaçlık alanda, çöp görüntüsü verilerek, otobüsün geçtiği yolun kenarına bırakılan bombaları patlatmakta kullanılan uzaktan kumandanın, birbirine koli bantıyla sarılmış pilleri ve biri bir diğeri yarım litrelik iki su şişesi bulundu. Bombayı patlatan teröristin, bir litrelik su şişesinin çoğunu içtiği, yarım litre olan su şişesinin ise yarıya kadar dolu olduğu, pillerin ve pet şişelerin üzerinde birbirine benzer parmak izlerine rastlandığı belirtildi. Bu bölgedeki izlerden, pillerin ve su şişelerinin üzerindeki parmak izlerinden, teröristin olay yerine yalnız geldiği kanaatine varıldı. Bulunan parmak izinin karşılaştırmasının sürdüğü, saldırıyı düzenleyen teröristin kimliğinin belirlenip yakalanmasına çalışıldığı belirtildi. Bölgedeki tüm güvenlik kameralarının kayıtlarının da izlendiği öğrenildi. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ekiplerin bazı adreslere baskın yaptığı ancak henüz bir sonuç alınamadığını da öğrenildi.

GÖZALTINDAKİ ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVKEDİLDİ

Saldırıyı gerçekleştiren bombacının yakalanması için tüm deliller ve her türlü teknolojik imkan seferber edilirken, olayda patlayıcıların sevkini sağlayan kurye olabileceği gerekçesiyle TIR şoförlüğü yapan Ş.K., İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olaydan bir gün sonra İzmir'e geldiği tespit edilen ve Menemen İlçesi'nde örgütsel dokümanlarla yakalanan Ş.K., yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Polis, 2005 yılında PKK terör örgütüne kuryelik yapmaktan hakkında işlem yapılan Ş.K.'yi, işlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk etti.

Adliyeye götürülürken basın mensuplarının "Bombayı siz mi götürdünüz" diye sorduğu Ş.K., "Hayır benim olayla ilgim yok. Ben bir gün sonra İzmir'e geldim. TIR şoförlüğü yapıyorum. Beni Menemen'de TIR kullanırken aldılar" diye cevap verdi.

CHP'Lİ GÜLER OLAY YERİNE GİTTİ

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Birgül Ayman Güler de Foça'ya giderek CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Kaymakamı Adem Arslan'ı ziyaret etti, olay yerine giderek bilgi aldı. Saldırıyı değerlendiren Güler, "Foça'da yaşanan olayın temel nedenlerinden biri, terörle mücadelede AKP'nin yanlış politikaları ve yine AKP'nin taşeron dış politikasıdır. Ayrıca Foça'daki olayla ilgili bilgilerimiz çok eksik, bu durumun Türkiye'nin iç sorunu ve yalnızca etnik çatışmayı kışkırtabilecek bir olay olarak görülmemesi gerekir" dedi. Foça'da askerlere yönelik saldırıyı AK Parti iktidarının Suriye politikasıyla bağlantılı görülmesi gerektiğini söyleyen Güler, "Bu olayları Irak'tan sonra Suriye'nin parçalanması ve Ortadoğu'daki devletlerin sınırlarını değiştirme niyetlerinin iyiden iyiye açığa çıkmasıyla ilişkilendirmek zorundayız. Dilerim bu yalnızca bir olay olarak kalır ve başka yerlerde tekrarına tanık olmayız. Foça'da yaşadığımız doğrudan doğruya askeri kuruma yönelmiş olan bu olayı Türkiye'nin iç sorunlarıyla değil, Ortadoğu bölgesindeki dış politika sorunlarıyla ilgili görmek ve değerlendirmek zorundayız" dedi.



BK(AÖ/AAA)