Foça’da, 9 Ağustos’ta saat 08.07 sıralarında Değirmenlik Caddesi’nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Foça Deniz Üs Komutanlığı Amfibi Görev Grup Komutanlığı’na ait servis otobüsünün geçişi sırasında 2 ayrı patlama meydana gelmişti. Patlamada Ulaştırma Er Özkan Ateşli olay yerinde, Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen de ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi’nde şehit olurken, 12 kamu görevlisi de yaralanmıştı. Patlamanın hemen ardından olay yerindeki incelemelerde, patlayıcı yapımında kullanılan naylon poşet, pet su şişesi ile bombanın güç kaydığını oluşturan, infilak sırasında da zarar görmeyen pil üzerinde teröristlere ait parmak izlerini tespit etti.

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde 2 Eylül’de polis ekipleriyle yaşanan silahlı çatışmada Ahmet Bal sahte kimlikli Burhan Bozkurt ölü, Yunus Çiçek de yaralı ele geçirildi. Teröristlerin parmak izlerinin yapılan araştırmasında, patlama bölgesinde elde edinlenlerle aynı çıktı. Bombalı saldırıdan 3 gün önce aynı bölgede öldürülen çiftçiler Yusuf Kafalı, Zekeriya Toksuz ve Bahri Şirin’in de aynı teröristlerce katledildikleri belirlendi. İzmir polisi Bayındır ilçesinde teröristlere yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen Ş.R. ile kardeşi Ş.R. Bayındır’ın Yanıkkavak Evleri Mevkii’nde, akrabaları F.K. ise ilçe merkezinde, K.R. ve H.D.'de Urfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde yakalandı. H.D., dışında işlemleri tamamalanan 4 şüpheli adliyeye sevk edildi.

BOMBA TERMOSA KONMUŞ

Teröristlerin Foça’da biri uzaktan kumandayla, diğeri zaman ayarlı 2 bomba patlattığı, olayda 10 kilogram A-4 plastik patlayıcı kullanıldığı belirtildi. İlk bombanın patlatılmasının ardından, ikinci bombanının 8 dakika sonra patlatıldığı, Ahmet Bal sahte kimlikli Burhan Bozkurt ile Yunus Çiçek’in Türkiye’ye Suriye Kalamış’tan girdikleri ortaya çıktı. Ş.R., kardeşi Ş.R., ile F.K.’nın bombayı destekleyen malzemeleri temin ettikleri, 2 bombacıyı da araçlarıyla Foça’ya götürüp bıraktıları ileri sürüldü. 2 bombacının patlamadan önce gizlendikleri yerde kendilerini fark eden çiftçilerden önce Yusuf Kafalı’yı, ardından onu aramaya gelen Zekeriya Toksuz ve Bahri Şirin’i de öldürdükleri anlaşıldı. Teröristlerin ilk bombayı uzaktan kumanda ile ikincisini ise 8 dakika sonra zaman ayarıyla patlattıkları belirtildi. Bombayı, Şanlıurfa’da çatışmada ölen Ahmet Bal, sahte kimlikli Burhan Bozkurt’un düzenlediği, patlatmayı ise Yunus Çiçek’in yaptığı vurgulandı.

 2 GÜN DAĞDA SAKLANMIŞLAR

 2 teröristin, patlamanın ardından yaklaşık 5 kilometre yaya olarak Menemen’e doğru kırsal alanda yürüdükleri, burada iki gün gizlendikleri, daha sonra da Menemen’den bindikleri minibüs ile Manisa’ya gittikleri belirtildi. Yaralı ele geçen bombacı Yunus Çiçek’in ifadesinde, örgütün Suriye’nin Kalamış’lı bölgesinde bulunan kampta konuşlandığını, burada örgütün üst düzey yetkilileri tarafından, Türkiye’ye gönderildiklerini, Türkiye’ye, Suriye sınırından, Şanlıurfa, Nusaybin, Hatay, Ceylanpınar ve Mardin üzerinden girdiklerini söyledi. Örgütün daha önce eylemlerini Diyarbakır ve Hakkari üzerinden yürüttüğünü, şimdi ise savaş olduğu için Suriye’den yönetildiğini anlattı. Yaralı terörist bombaların Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli örgüt elemanları tarafından temin edildiğini, ayrıca bombayı patlatmak için özel kuvvet olarak yetiştirildiklerini belirtti. Çiçek’in sorgusuna giren üst düzey emniyet yetkilisi, sorgusunun 15 saat sürdüğünü, sorgusunda kürtçe bilen polisin de olmasının çözülmesinde büyük etkisi olduğunu, örgütün yeni yapılanması konusunda da bilgiler verdiği kaydetti.

 

BK (İÖ/RT)