İzmir Kuş Cenneti’nde flamingoların yuva yaptıkları alanın doğal yapısı, her geçen gün, dalga erozyonu, şiddetli rüzgar ve aşırı yağmurlar nedeniyle zarar gördü. Buna bağlı olarak flamingo popülasyonu azaldı, üreme alanları yıldan yıla bozulup küçüldü. Flamingoların geleceğinin tehlike altına girmesi nedeniyle harekete geçildi. Flamingoların nüfusunu arttırmak için, deltada hala mevcut üç flamingo adasından biri olan 6 bin 400 metrekare yüzölçümüne sahip alanda düzenleme yapılmaya başlandı. Burasının Fransa ve İspanya’dakilerden sonra dünyanın üçüncü büyük flamingo adası olacağı belirtildi.

İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile 2012 yılı Mart ayı başına kadar bitirilmesi hedeflenen adada 5 bin çift flamingonun nisan ayı ile birlikte kuluçkaya yatacağı bildirildi. Flamingoların üreme sezonu sonunda 12 bin yavrunun dünyaya gelmesinin beklendiği kaydedildi.

Flamingolar Türkiye’de sadece Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti’nin içinde buunduğu Gediz Deltası’nda ürüyor. Kış aylarında deltada flamingo nüfusu 30 binleri buluyor. Yumurta ve yavruları, kurt, çakal, tilki ve köpeklerin hedefi olduğundan flamingolar bu yırtıcıların ulaşamadığı adacıklar üzerine çamurdan yaptıkları yuvaları tercih ediyor. 



MO(İÖ/BT)