Siirt'te evi ve eşyaları yanan aileyle ilgili gelişmeleri basından takip ettiklerini anlatan Prof. Dr. Yüksel Ufuktepe, olayın gerçekten ilginç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ufuktepe, "Bildiğimiz temel fizik yasalarına göre hiçbir malzeme durduğu yerde kendiliğinden yanmaz. Eşyaların nasıl yandığını olayı görmediğimiz için bilemiyorum ama anlatılana göre fizik kurallarına aykırı. Yanma özelliği olan bir maddenin yanması için mutlaka bir tutuşturucu etki gerekir. Mesela kağıt ve bunu tutuşturacak bir alev gibi. Kendiliğinden tutuşmayan, kendiliğinden çıkan yangınlar genellikle elektrik kontaklarından çıkar. Bu ailenin yaşadığı olay, bunların istem dışı davranışlarından olabilir. Ailede yakma hastalığı olabilir. Bu bizim konumuz değil psikiyatriyle ilgilidir. Bunların belki psikolojik rahatsızlıklarından dolayı sürekli bir yakma isteği olabilir. Kişi malzemeleri yakıyordur ama bunun bilincinde olmayabilir."

'CİNLERİN ÇIKARDIĞI YANGINI DUYMADIM'

Prof. Dr. Yüksel Ufuktepe, yangınların gündeme gelmesinin ardından yapılan 'Cinler yakıyor olabilir' açıklamalarını da değerlendirdi. Prof. Dr. Ufuktepe, "Fizik ile metafizik ters şeyler. O nedenle fizik ötesi kurallara veya varsayımlara bizim inanmamız mümkün değil. Bugüne kadar cinlerin yarattığı veya çıkardığı bir yangını ben hiç duymadım" diye konuştu.

TIP PROFESÖRÜ FARKLI KONUŞMUŞTU

ÇÜ Tıp Fakültesi'nden emekli olan Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Üner Tan ise Siirt'teki esrarengiz yangınlarla ilgili olarak, "Kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor. Bu olayın bilimsel bir kanıtı var. Bir şey nasıl yanar? Eğer bir şey yanıcı maddeyse ve oksijenle irtibat sağlarsa yanar. Bir eşya, hatta insan bile kendi kendine yanabilir. Bu aile şükretsin ki kendileri yanmadılar" diye açıklama yapmıştı.