Fiskobirlik Genel Müdürlük binasında açıklamalarda bulunan Lütfi Bayraktar, “24 milyonu üreticiye olmak üzere yaklaşık 50 milyon lira borcumuz var. Ancak borçları kontrol altına aldık. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden aldığımız yağlık fındığı işleyerek borçlarımızı peyder pey ödüyoruz” diye konuştu. Piyasa şartlarına göre fındık alımı yapabileceklerini kaydeden Bayraktar, “Bununla ilgili parasal hazırlıklarımız var. Fındığı işleyip satacağız, gerekirse kar payı da dağıtacağız. 50 bin ton civarında fındık alımı yapabiliriz” ifadesini kullandı.

1 KİŞİYİ BİLE İŞTEN ÇIKARMADIK

Göreve başladığı 2007 yılında işçi sayısının 640 olduğunu hatırlatan, bu sayının şimdi  270'e indiğini ifade eden Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, tek bir kişiyi bile görevden çıkartmadıklarını belirterek, işçilerin yaşanan sıkıntılar nedeniyle fedakarlık yaparak ayrıldıklarını ileri sürdü. Bayraktar şunları söyledi:

“Birlik ve kooperatiflerde yaklaşık 640 personelimiz vardı. Böyle bir yapıda bu gidere dayanabilmek mümkün değildi. Yılda 4 defa da ikramiye alıyordu. Bunu kaldırdık, personeli azaltma stratejisini uyguladık ve sayıyı 270'e indirdik. 200'e indirmeyi planlıyoruz. Ancak bir kişiyi bile işten çıkarmadık. İnsanlar ödemelerden ve başka sebeplerden dolayı ayrıldılar. Bunların büyük kısmının kıdem tazminatını ödedik. Bu kurumu tam olarak ayağa kaldırmak için cari giderleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız da yaşanan durum gereği fedakarlık yaptı. Entegrede 100, kooperatiflerde 2'şer, birlikte ise 45 çalışan hedefliyoruz. Personel sayısı mutlaka azalacak ve üreteceğiz. Başka yolu yok. Belki 3-5 yıl sonra çok fazla sayıda insan alacağız. Çünkü şu an borç ödüyoruz, yatırıma ayırdığımız da cari giderlere harcanıyor. Bunun önünü kesmemiz lazım. Önce küçüleceğiz, sonra büyüyeceğiz.”

KESKİN İŞ ORTAĞIM DEĞİL

Bayraktar, Fiskobirlik’in hukuk müdürlüğündeki görevlileri değiştirerek yerine Kocaali’deki iş ortağının getirildiği yönündeki iddiaları da yanıtladı ve “Abdülkadir Keskin iş ortağım değil. Geldiğim ilk günden bu yana hukuk müdürlüğü ile ilgili rahatsızlığım var. Bu kişisel değil. Müdür, müdür yardımcısı ve çalışanın hiçbiri avukat değil. Siz olsaydınız ne yapardınız? 11 bin lira da maliyetleri vardı. Kocaali’de bizimle de çalışmış Elazığlı bir arkadaşımızı buraya hukuk müşaviri olarak getirdik. 2 bin 500 lira maaş alacak. Bu paraya bir kurumda çalışan avukat bulmak zor” dedi.

CANİKLİ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar son olarak, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin kendisi hakkında, ‘Yapamıyorsa gitsin’ şeklindeki açıklamalarda bulunduğunun sorulması üzerine de, "Canikli’ nin iki yıl önceki söyledikleri ortada. ‘Bayraktar olmasaydı bu kurum batmıştı’ demişti. Bana ‘Görevi bıraksın’ diye bir cümlesi ulaşmadı, duymadım. Kurum için radikal kararlar alıyoruz. Her zaman alternatif önerileri olan gelsin diyoruz. Sanırım Canikli de yanlış bilgilendiriliyor” diyerek değerlendirdi.