Foça'da dün gece şiddetini artıran fırtına, özellikle kuzey rüzgarlarına açık balıkçı barınağında etkili oldu. Barınakta bulunan ve Nergiz Türkhan'a ait 'Sweety-2' adlı tekne battı. Teknenin eşyaları denize saçıldı. Balıkçı barınağı ve Büyükdeniz limanının çeşitli yerlerinde bağlı bulunan irili- ufaklı 7 tekne de sulara gömüldü. Diğer tekne sahipleri ve çalışanları kendi teknelerini korumaya çalışırken, batan teknelerin kurtarılmasına fırtınanın dinmesinden sonra başlanacağı belirtildi.

Balıkçı barınağının işletmecisi olan Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, barınağın kuzey rüzgarlarına açık olduğunu, böyle havalarda her seferinde birkaç tekneyi kaybettiklerini, bunun önüne geçebilmek için dalgakıran yapılmasını istediklerini söyledi. Ceyhan Çetin, şöyle dedi:

"Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2008 yılında ilçemize kazandırılan balıkçı barınağımızın maalesef dalgakıranı yok. Kuzey rüzgarlarına tamamen açık bir konumda bulunduğu ve dalgakıran olmadığı için orta şiddette dahi esen kuzey rüzgarlarında burada konuşlu bulunan tekneler her seferinde zarar görüyor. Aslında barınağımızın projesinde dalgakıran olduğunu biliyoruz. Fakat çevreciler barınağın yapım aşamasında buna karşı çıktılar. Bu nedenle de Türkiye'de ilk defa dalgakıranı olmayan bir balıkçı barınağı Foça'da inşa edilmiş oldu. Deniliyor ki; 'Bu barınak çevreye duyarlı oldu. Evet ama çevreye duyarlı barınağımız ne yazık ki her biri milli servet olan teknelerimize duyarsız durumdadır. Barınakta konuşlanan tekne sahipleri ve biz barınak işletmecisi olarak akşam yastığa başımızı koyduğumuzda rahat bir uyku uyuyamaz olduk. Bu sıkıntımızı ilgili tüm kurumlara bildirdik. Fakat sonuç alamadık. Acilen kuzey rüzgarlarına karşı barınağımıza bir dalgakıran yapılmasını istiyoruz. Aksi halde Foça'da sağlam tekne kalmayacak."



SG(AÖ/İD)