Daha önce Zonguldak Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası'nın hazırlattığı raporlarda yıkılma riskine dikkat çekilen Fevkani Köprüsü'nün Çaydamar Mahallesi tarafındaki bölümünde meydana gelen hasarlarla ilgili AFAD'a ihbarda bulunuldu. AFAD ekibi, geçen 6 Nisan'da tedbir amacıyla üzerine araç parkı yasağı getirilen, ağır tonajlı kamyon ve TIR'ların da geçişine kapatılan köprüde inceleme yaptı.

İnşaat yüksek mühendisi Tufan Başkan ile inşaat teknikeri Hasan Bilgin'in hazırladığı raporda, çelik konstrüksiyon olan köprünün üzerine sonradan eklentiler yapıldığı, zaman içinde bozulan asfaltın üzerine eskisi sökülmeden yeni asfalt yapıldığı, köprü malzemesinin paslanarak korozyona uğradığı, eklenti bölgelerinde ayrılmalar meydana geldiğine dikkat çekildi. Raporun sonuç bölümünde, "Köprüde bakım onarım ve gerekli bölgelerinde güçlendirme yapılması gerektiği, üzerinde sonradan yapılan asfaltın sökülmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi.

Rapor üzerine Valilik, gerekli tedbirlerin alınması için belediyeye tebligat gönderdi. Belediye de köprünün Çaydamar Mahallesi bölümünü trafiğe kapattı. Köprü üzerindeki yarıklar, eklenti yerlerindeki ayrılmalara rağmen, köprünün altındaki dükkanlarla ilgili tedbir alınmaması dikkat çekti.

AFAD Müdürü Ahmet Güngör, köprünün bir bölümündeki beton yüzeyde açılma olduğunu, taşıyıcı metallerde de çürüme tespit edildiğini söyledi. Güngör, "Metal, taşıyıcı özeliğini kaybetmiş. Bunun için gerekli tedbirlerin alınması istendi. Belediye de yolu ulaşıma kapattı" dedi.

Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de köprünün çoğu yerinde çatlaklar ve korozyonlar meydana geldiğini, bu yüzden köprüyü ulaşıma kapattıklarını söyledi. Kentin, Çaydamar Mahallesi ile olan bağlantısının Acılık Caddesi üzerinden sağlandığını ifade eden Başkan Akdemir, şöyle dedi:

"55-60 yıllık köprü. Bu köprü hiç bakım yapılmayan, tamirat görmeyen bir köprü. Bu nedenle, herhangi bir olumsuzluğa karşı köprüyü ulaşıma kapattık. Yetkililer de bu konuyla ilgili uyarıda bulundu. Biz de 'olacak' diye değil, sadece halkımızın rahat edebilmesi, kafamızda herhangi bir sorunun yaratılmaması adına bu önlemi aldık. Köprü hakkında ne yapılması gerektiğini Vali bey ile enine boyuna konuşacağız. Köprünün diğer bölümlerini kapatmayacağız. Kapatılan bölümün de en kısa zamanda onarım çalışmalarına başlanacak."



DS(EE/AAA)