Fethiye kordon boyunda denize sıfır 3 katlı 3 apartman, eğimleriyle dikkat çekiyor. Kent Meydanı çalışmaları kapsamında bölgedeki ağaçların kesilmesiyle binalardaki eğim daha belirgin şekilde ortaya çıktı. Zemin katlarında turistlerin sıklıkla gittiği balık restoranları ve kafeteryaların yer aldığı 3 bina, zemindeki kayma nedeniyle korku veriyor.

10 Haziran'da Ölüdeniz açıklarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle daha da yan yatan binalar, birbirine yaslanarak ayakta duruyor. Zemininde 6 işyerinin bulunduğu, genelinde ise 18 dairenin yer aldığı binalar arasındaki çatlaklardan ise arka taraf görülebiliyor.

'FETHİYE'NİN PİSA KULELERİ'

Binaların yan yatmış görüntüsü turistleri de hayrete düşürüyor. İlçenin en işlek caddelerinin kesiştiği noktadaki 3 yapı, her gün vatandaşlar ve turistler tarafından fotoğraflanıyor. Binalara ilişkin 'Fethiye'nin Pisa Kuleleri' esprisi ise dilden dile dolaşıyor.

BİNALARIN TEHLİKE ARZ ETTİĞİ 2004 YILINDA SAPTANDI

Binaların yan yattığı ve depreme dayanıksız olduğu Fethiye Belediyesi tarafından 2004 yılında yapılan çalışmayla bleirlendi. 8 yıl önce ev sahiplerine binaların tehlike arz ettiği, gerekli önlemlerin alınmasını içeren yazı gönderildi. Aradan geçen zamana rağmen herhangi bir çalışma yapılmadı.

10 Haziran'da meydana gelen depremden sonra Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Tespit Komisyonu, bölgede incelemede bulundu. Komisyon binalarda gözlemsel olarak 'yarıkların' oluştuğu ve 'yıkılmaya' yüz tuttuğu şeklinde rapor tuttu. AFAD, binaların eğimini belirlemek ve bölgedeki benzer durumdaki konutlarla igili önümüzdeki günlerde kapsamlı bir çalışma yapacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI BEKLENİYOR

Fethiye Belediyesi Afet İşleri Koordinasyon Merkezi Müdürü Sadi Çidem, binalara müdahale edilmesi için Kentsel Dönüşüm Yasası'nın ilgili yönetmeliğini beklediklerini söyledi. Yeni yasanın belediyelere büyük yetkiler sunduğunu kaydeden Çidem, "Bu güne kadar belediyenin gidip binayı yıkma yetkisi yoktu. Ancak biz yine de gerekli incelemelerde bulunup bina sahiplerini konuya ilişkin uyardık. Yeni yasa ile birlikte binalara ilişkin gerekli adımlar atılacak. İçindeki masa, sandalye ya da diğer eşyalar yan yatık bir şekilde duruyor. Fethiye merkezli bir depremde ilk çökecek binalar arasında. Mutlaka mülk sahiplerinin bu binaları yıkıp yeniden yapması gerekiyor" diye konuştu.