Fethiye'nin gözde dalış merkezi Dalyan Deresi açıklarında batırılan 1967 yapımı sahil güvenlik botu, ilçede dalış turizmine hareket getirdi. Bölgenin en büyük batığı konumundaki TCSG 121'i 4 ayda 2 bin dalış tutkunu su altında ziyaret etti. Suyun temiz ve berrak oluşuyla birlikte görüş açısının iyi olması, batık ziyaretçilerine unutulmaz bir dalış tecrübesi sunarken, aynı zamanda yapay resif görevi yapan batık içinde, deniz canlıları ile karşılaşmanın heyecanı yaşanıyor.

Dalış tutkunları Fethiye Körfezi'nden 30 dakika süren tekne yolculuğunun ardından Dalyan Deresi dalış bölgesine ulaşıyor. Hazırlıkların tamamlandıktan sonra dalgıçlara güvenlik önlemleri ve batık hakkında bilgi veriliyor. Ardından dalış eğitmenleriyle birlikte su altındaki TCSG 121'de keşfe çıkılıyor. Dalgıçlar birkaç dakika içinde 28 metre derinlikteki batığa ulaşabiliyor. Açılan gezinti yollarından geminin iç kısmı ve kamaraları da ziyaret edilebiliyor. Dalgıçlar, yapay resif görevi gören gemiye sığınmış su altı canlılarını gözlemleyip fotoğraf çekmeyi de ihmal etmiyor. Dalyan Deresi dalış bölgesine dalış eğitimi veren okullarda büyük rağbet gösteriyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde dalgıç yetiştiren bir çok okul eğitim için Dalyan Deresi dalış bölgesini seçiyor.

'BAYRAMDA BİN KİŞİ DALACAK'

Batığın ilçenin dalış turizmine büyük katkı yaptığını söyleyen Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, yaklaşan bayram öncesi batığa dalış için bine yakın rezervasyon alındığını anlattı. Şu ana kadar 2 bin kişinin batığı su altında ziyaret ettiğine dikkati çeken Arıkan, "Bu rakamlar dalış turizmi açısından hayli önemli. Bayram tatili dolayısıyla dalış için bine yakın rezervasyon alınmış durumda. Batığın kış turizmine de katkı sunması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

'KARDAK KRİZİNDE GÖREV ALDI'

Batığa dalış turları düzenleyen Europendiving Dalış Merkezi Eğitmeni Besim Şen, batığın dalış tutkunlarının ilgisiyle karşılaştığını söyledi. Şen, batığa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sahil güvenlik botu, uzun çalışmalar sonucu teslim alınarak su altına indirildi. Alman yapımı bu geminin montajı Türkiye'de yapılmış. Bot, Kardak Krizi sırasında bölgede görev almış. 40 metre uzunluğunda ve 28 metre derinlikte bulunuyor. Zararlı materyallerden arındırıldığı için su altı yaşamına zarar vermiyor. Hatta bazı su altı canlılarının batığa sığınıp konakladığını sıkça görür olduk."

Geçen yıla göre Dalyan Deresi bölgesinde su altı zenginliklerinin arttığına dikkati çeken İngiliz dalgıç Richard Deville ise "Batığa geçen yıl da dalmıştım. Ancak bu kadar fazla balık ve mercan oluşumu yoktu. Bugün ise çok etkilendim. Su altında her şey çok güzeldi" dedi.



ET(SU/CK)