Arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanmasının yasaklanmasının ardından Fethiye Belediyesi tarafından geçen yıl 1 milyon euro bedelle ihale edilen 'Fethiye Solar Atık Çamur Kurutma Tesisi' törenle hizmete girdi. Alman Remondis firması tarafından 1 yılda tamamlanan tesis, güneş enerjisinden yararlanarak arıtma çamurlarını kurutacak. Isıtma işleminin güneş enerjisiyle yapılacak olması nedeniyle işletme maliyeti düşük olacak tesis, yıllık 12 bin ton kurutma kapasitesine sahip olacak. Tesiste günde 32 ton arıtma çamurun yüzde 50 kuruluğa getirilerek depolanabilmesi sağlanacak.

TÜRKİYE'DE İLK TESİS

Fethiye Belediyesi Atık Su Artıma Tesisi içerisinde kurulan Solar Atık Çamur Kurutma Tesisi'nin açılışı, Fethiye Belediye Başkanı MHP'li Behçet Saatcı ve Remondis Firması Kurucu Başkanı Nolbert Rethmann tarafından yapıldı. Törende konuşan Rethmann, Türkiye’de ilk kez bir solar kurutma tesisini hizmete sokmaktan mutlu olduklarını belirtti. Türkiye'ye örnek olacak bu sistemi diğer belediyelerde de yapmak istediklerini kaydeden Rethmann, "İlk tesisimizde ufak tefek sıkıntılar olabilir. Bunların da garantisini şimdi veriyorum ki en kısa süre içerisinde bütün sıkıntıları gidereceğiz" dedi.

ÇEVRECİ BELEDİYE

Türkiye’de ilk olmasından dolayı tesisle ilgili bazı tecrübesizlikler yaşandığını anlatan Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise buna rağmen bir ilki başarmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Çevresel değerleri ön plana çıkartan bir belediye olmak istediklerini söyleyen Saatcı, "1000 belediyesi olan bir ülkede 80 bin nüfuslu orta ölçekli bir belediye olarak bir ilki gerçekleştiriyor olmamız çevresel değerlere verilen önemin bir göstergesidir. Bu küçük ölçekli belediyede bir yılda 3 bin 78 ton ambalaj atığı, 40 bin litre atık yağ, 153 ton tıbbi atık topladık. 2 ton atık pilin doğaya karışmasını engelledik. 298 ton ömrünü tamamlamış lastiği sanayiye kazandırdık. Bugün açılışını yaptığımız tesis, çevreye verdiğimiz değerin bir göstergesidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Saatcı ve Remondis Firması Kurucu Başkanı Rethmann, tesisin açılışını birlikte yaptı.



ET(SU/CK)