Fethiye'nin Antalya sınırındaki Arsa Köyü, milli park alanı içinde kaldığı için köylülerin 10 yıldır yaşadığı tapu sorunu, Muğla Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından çözüme kavuşturuldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile varılan uzlaşı sonrası Arsa Köyü, 2009 yılında milli park alanı vasfından çıkarıldı. 2010 yılında başlatılan kadastro çalışmasının ardından köylüler yıllardır dört gözle bekledikleri tapularına kavuştu. 23 bin dönüm araziyi kapsayan 4 bin 248 tapu, Arsa Köy Kahvesi'nde yapılan törenle köylülere dağıtıldı.

Yaklaşık 200 köylünün tapularını almak için hazır bulunduğu törene, Muğla Tapu Kadastro İl Müdürü Ali Çelik ve Fethiye Tapu Müdürü Filiz Altay katıldı. Tapularını alan köylüler büyük sevinç yaşadı.

'ARAZİLERİMİZ KENDİ MALIMIZ OLDU'

Yıllardır arazilerinin tapusuna kavuşmak için beklediklerini anlatan köy sakinlerinden Vedat Toker, "Tapusuzluk birçok konuda geri kalmamıza neden oldu. Ben esnafım. Dükkanımla ilgili her talebimde tapu soruluyordu, ibraz edemiyorduk. Artık tapularımıza kavuştuk. Bundan böyle arazilerimize kendi malımız diyebileceğiz. Çok sevinçliyiz" diye konuştu. İbrahim Karadayı ise "10 yıldır tapu bekliyoruz. Milli park alanı olmasından dolayı sıkıntılar yaşamıştık. Tüm sıkıntılarımız giderildi" dedi.

'SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLDÜ'

2005 yılından bu yana milli park alanının daraltılması için mücadele ettiklerini kaydeden Arsa Köyü Muhtarı Ramazan Kahya, sonunda Türkiye Cumhuriyeti Tapusu'nun köye ulaştığını söyledi. Tüm köylülerin çok mutlu olduğunu anlatan Kahya, "Evimizin, bahçemizin artık bize ait olduğunu biliyoruz. Tapular gelmeden önce ev yaparken sıkıntı çekiyor, yaptığımız evlere elektrik su bağlatamıyorduk" diye konuştu.

'ANAYASAL HAKLARI TESLİM EDİLDİ'

Arsa Köyü'ne tapu vermek için 2005 yılında çalışmaların başladığını aktaran Muğla Tapu Kadastro İl Müdürü Ali Çelik de "Bugün vatandaşlarımıza anayasal bir hak olan mülkiyet hakkını teslim etmiş oluyoruz. Devletin görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaktır. Mal güvenliğini korumak bize düşer. Bir yerin tapusu olmadığı zaman sınır anlaşmazlıkları oluyor. Vatandaşlarımız kredi çekeceği zaman ipotek için tapuya ihtiyaç duyuyor. Biz bu çalışmayla devletin okul arazisi ve sağlık ocağı gibi alanlarının da tapusunu verdik. Yaklaşık 1000 vatandaşımız bugün tapusuna kavuştu" dedi.

Çelik, Fethiye'de sadece Yayla Karaçulha Köyü'nde kadastro çalışması yapılmadığını söyledi.



ET(SU/CK)