Malatya Özel Yetkili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada tutuksuz yargılanan Ferhat Tunç, sabah Malatya Adliyesine geldi. Tunç ve avukatı Ercan Kanar’ın yerlerini almasının ardından başlayan duruşmada Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Badem’in hazırladığı iddianeme okundu. Hazırlanan iddianemede Ferhat Tunç’ın 1 Mayıs 2011’de Tunceli’de düzenlenen '1 Mayıs işçi ve Emekçi Bayramı' etkinliğe katıldığı ve burada yaptığı konuşmalarda MKP terör örgütünün propagandası yaptığı ve hakkında kamu davası açılmasına yeterli şüphe oluşturacak delillerin bulunduğu belirtildi.

İddianamenin okunmasının ardından söz alan Ferhat Tunç, söz konusu konuşmayı milletvekili adaylılığı döneminde yaptığını ve okuduğu konuşma metninin 2 sayfa olmasına rağmen sadece belirli kısımların kesilerek suç olarak gösterildiğini ileri sürdü. Tunç, ifadesini şöyle sürdürdü:

“Ben hitap ettiğim kitleye göre konuşma yaptım. Öncelikle ben sanatçıyım ve uzun yıllardır sanatımı icra ediyorum. Sanatçıların özgür olması gerekir, ancak sanatçı sadece insanları eğlendiren değil, toplumun sorunları ile de ilgilenen kişi olması gerekir. Bu sebeple siyasete atıldım, ancak siyasete atıldıktan sonra sanki yaptığım her eylem suçmuş gibi algılanarak hakkımda soruşturmalar açıldı. Söylediğim sözler ifade özgürlüğü kapsamındadır, sanatçı sadece hoşa giden şeyleri söylemez. İktidarın hoşuna gidecek şeyler söylemesi de demokrasilerde olmaz.”

Tunç daha sonra hakkında dava açılmasına neden olan konuşmanın tamamını mahkemede okudu. Tunç, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek etkinlikteki sloganlardan sorumlu olmadığını söyledi. Tunç’un avukatı Ercan Kanar ise müvekkilinin beraatını talep ederek konuşmaların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini ve bu konuda AİHM’de birçok örneğin mevcut olduğunu belirtti.

Duruşmada söz alan Özel Yetkili Savcı ise Tunç’un iddianamede yer alan konuşmalarını sunarak sanığın MKP terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle, 'Terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde, örgüte ait amblem ve işaretlerin taşınması, slogan atılması veya ses cihazları ile yayın yapılması ya da terör örgütüne ait amblem ve işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformanın giyilmesi' suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, Ferthat Tunç ve avukatının iddianemeyi incelemesi için süre verilmesine karar vererek duruşmayı 27 Haziran'a erteledi.

Ferhat Tunç, mahkeme çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada 1 hafta önce sanatçı arkadaşı Pınar Sağ’ın da yargılandığını belirterek, “Türkiye’de referandum sürecinde Başbakan, sanatçılar ve sanat artık özgür olacak demişti ama ne yazık ki bugün yaşadığımız olaylar ve karşılaştığımız bu uygulamalar, bize 12 Eylül sürecini anımsatıyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünden söz edilemeyecek bir süreç yaşıyoruz. Bunun Türkiye adına, demokrasi adına büyük bir talihsizlik olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.



MP(MP/AAA)