Bornova İlçesi'nde, geçen yılın Ekim ayında meydana gelen olayda, 28 yaşındaki Ferdane Çöl boşanmak istediği eşi 30 yaşındaki Sedat Çöl tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Gözaltına alınan Sedat Çöl, ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sedat Çöl hakkında 'kasten adam öldürmek'ten, diğer sanıklar C.İ., B.İ., A.D., H.M., İ.M. ve yaşı küçük M.Ç. için ise azmettirmekten ömür boyu hapis cezası istendi.

ADLİ TIP RAPORU HENÜZ GELMEDİ

İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü celsesi yapılan duruşmada tutuklu sanık Sedat Çöl hazır bulundurulurken, tutuksuz olan diğer sanıklar, ölen Ferdane Çöl'ün annesi Suna Maviş, babası Fikret Maviş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşaviri Birsel Kurt katıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de davaya müdahil olarak katılmak istediklerini belirtti. Mahkeme heyeti, dernekleşen platformun, müdahilliğini kabul etti. Mahkeme başkanı, sanığın akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu'ndan istenen raporun henüz gönderilmediğini belirterek, Sedat Çöl'ün tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

'TÜM KADIN CİNAYETLERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye bir grup da duruşma öncesi, öldürülen Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş ve annesi Suna Maviş ile birlikte yaptıkları açıklamada, tüm kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını belirtti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Deniz Adıbelli şunları söyledi:

"Ferdane Çöl davasında adalet için buradayız. Ferdane, eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince de öldürüldü. Sanık Sedat Çöl, aldığı raporla cinayetin arkasına saklanmak istiyor. Tüm kadın katilleri gibi, ceza indirimi almaya çalışıyor. Sedat Çöl'ü cinayet işlemesi için azmettirenler, dellileri karartanlar, cinayeti birlikte işledikleri süphesi olan akrabaları ise halen tutuksuz yargılanıyor. Devlet 2012 yılının ilk altı ayında koruma talebiyle kendisine başvuran kadınların yüzde 75'ine koruma verdi, ancak bu kadınlar koruma altındayken öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 67'si boşanmak istedikleri için katledildi. Ferdane Çöl öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu, ancak koruma kararı olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Şikayet için gittiği karakolda polis 'sürekli geliyorsun, artık öl de kurtulalım' dedi. Ferdane Çöl'ün öldürülmesinden görevini yapmayan polisler, savcılar ve bakanlıklar sorumludur. Mücadelemiz sonucu Ferdane'yi korumayan polisler hakkında soruşturma açtırmayı başardık. Tüm sorumlular hakkında da idari dava açacağız. Öldürülen kadınların aileleri ile omuz omuza, katillerin en ağır şekilde cezalarılmaları için, başka kadınların öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Kadınlara adalet, katillere müebbet."

BK(AÖ/COŞ)