Fener Rum Patriği Bartholomeos, patrik öğrencilerinden oluşan kafileyle dün Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ne geldi. Burada tarihi şaraphane ve Perinthos Açık Hava Müzesi'ni gezen Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindekiler daha sonra Şarköy İlçesi’ne geçti. Öğle yemeği ardından yoğun güvenlik önlemleriyle Hoşköy Beldesi’ne giden Bartholomeos, 1865 yılında Papaz Dionysuis (doğum adı Kalafatis) tarafından yaptırılanve şu an kullanımda olmayan St. Ioannis Theologos Manastırı'nda dua etti. Manastırı gezen grupta bulunanlar daha sonra Melen Şarapçılık sahibi Cem Çetintaş’ın ikram ettiği şaraplardan içerek manastırda 'Gün batımı duası' yaptı.

Atalarının ruhlarını yadetmek için Manastıra geldiğini belirten Fener Rum Patriği Bartholomeos, şöyle dedi:

"Gördüğünüz gibi öğrencilerle beraber ecdadımız atalarımızı yaşadığı toprakları ve manastırı görmeye geldik. Buradan önce Marmara Ereğlisi’ne uğradık. Orda bulunan Perinthos açık hava müzesini, tarihi şarap binasını gezdik. Şarköy’den sonra şimdiki bulunduğumuz manastıra geldik. Ecdadımızın atalarımızın ruhlarını yadetmek için manastırda dua okuduk. Üzüm bağlarını gezdik, ev sahibi Cem Çetintaş’ın ikramlarından sonra akşam şükür duamızı ve yaşadığımız ülkemiz Türkiye’nin birlik beraberliği bozulmasın diye dua ettik. Yaklaşık 15 yıl önce buraya gelmiştim. 15 yıl sonra burayı daha iyi gördüm. Burada huzurlarınızda Melen şarapçılığın sahibi Cem Çetintaş’ı kutluyor teşekkür ediyorum. Şarköy halkına hürmet ve saygılarımı iletiyorum."

Beraberindeki öğrenci, işadamı ve patrik yöneticileriyle birlikte şaraphaneyi gezen Bartholomeos, gece Tekirdağ’dan ayrıldı.



NÇ(LK/İD)