Patrik Bartholomeos ve beraberindeki din adamları sabah saatlerinde Maçka İlçesi Şimşirli Köyü’ndeki Kuştul Manastırı’nı ziyaret etti. Ağaçlık alandaki patika yolda yaklaşık 45 dakikalık zorlu yürüyüşün ardından manastıra ulaşan Bartholomeos'a zaman zaman korumalar yardım etti. Bartholomeos ve beraberindeki din adamları burada mumlar yaktı, ilahiler söyledi, dualar etti ve kemençe eşliğinde Rumca türküler söyledi. Manastırda çocuklara da hediyeler veren Fener Rum Patriği ve beraberindekiler, yine zorlu bir yürüyüşün ardından araçlarının bulunduğu yere vardı.

'8'İNCİ YÜZYILDA NASIL İNŞA ETMİŞLER?'

Geçen yıl yoğun sis nedeniyle gidemediği manastıra bu yıl gidebildiği için memnun olduğunu dile getiren Bartholomeos şunları söyledi:

"Geçen yıl gelemedik, bu yıl kısmet oldu. Güzel bir tecrübeydi. Yüce Aya Yorgi ve yüce Allah'a şükürler ediyoruz. Hayretler içinde kaldık. Güçlükle çıkabildik. Bu da iman meselesi. İstek ve iman meselesi. 8’inci yüzyılda o dönemin keşişleri nasıl inşa etti bu manastırı şaşılacak şey. Kendisini tamamen yüce Allaha adamış insanlar yapabilir böyle şeyleri."

'BURALARI KORUMALIYIZ'

Kuştul Manastırı’nın yıkık görüntüsünün üzüntü verici olduğunu kaydeden Patrik Bartholomeos, bu tür yerlerin korunması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Kuştul sadece Hıristiyanlara değil, memleketimize, vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa ait kültür mirası ve tarihi eserdir. Bu açıdan onları korumalıyız. Geçen yılki maceradan sonra Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu tür manastırlara çıkan yolların yapımı için talimat verdi. Fakat gördüğüm kadarıyla henüz işlere başlanmamış. İnşallah seneye geldiğimizde bu işler ilerlemiş olur."

VAZELON MANASTIRI'NIN RESTORASYONU

Bartholomeos, geçen yıl ziyaret ettiği Maçka İlçesi'ndeki Vazelon Manastırı’nın restore edileceği yönünde haberler aldığını da belirterek memnuniyetini dile getirdi, onarımın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açılış yapma dileğinde bulunan Bartholomeos, şöyle konuştu:

"İnşallah haber olarak kalmaz, hakikat olur. İleriki senelerde oralara hep beraber yine çıkarız. Onarımın ardından da açılışları Kültür Bakanımızın da katılımıyla hep beraber yaparız. Niye olmasın? Başbakanımızın da katılımıyla yaparız. O da kültür eserleriyle ilgileniyor ve destek veriyor. Zaten buranın komşusu, kendisi Rizeli. Bu açıdan memnuniyetle katılacağına inanıyorum."

GEÇEN YIL GİDEMEMİŞTİ

Patrik Bartholomeos ve beraberindekiler 16 Ağustos 2011 yılında Kuştul Manastırı’na giderken yoğun sis nedeniyle yanlış yola girmiş, bindiği aracın lastiği patladığı için de dönüş yolunda bir süre polis aracıyla yolculuk yapmak zorunda kalmıştı. Patrik Bartholomeos, geçirdiği maceralı yolcuk sonrasında gidemediği manastırı mutlaka ziyaret edeceğini söylemişti.



FT(TM/COŞ)