İstanbul 19'uncu Sulh Ceza Mahkemesi, sanık Fazıl Say'ın Twitter üzerinden paylaştığı bir yazıyı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216/3. maddesinde öngörülen, ''Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır'' hükmü çerçevesinde değerlendirmiş ve 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, Fazıl Say'ın sabıkasız oluşunu dikkate alarak, cezayı 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü mahkeme kararının kaygı verici olduğunu söyledi. Sözcü, “Türkiye'nin ifade özgürlüğünü dikkate alması önemlidir” dedi.

Alman Yeşiller Partisi eş başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir de konuyla ilgili bir açıklama yayınladılar. Açıklamada, “Fazıl Say'ın bazı görüşleri Türkiye'ye uymasa da bu görüşlerin demokratk ilkeler çerçevesinde dile getirilmesi, ifade hürriyeti kapsamında güvence altında olmalıdır” denildi.

Alman Sol Parti'nin Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen mahkemenin aldığı kararı skandal olarak niteledi.DW/dpa/NH/BÖ