Say'ın avukatları ile şikayetçilerin avukatları arasında gerginlik yaşandı. Say avukatlarına, "Çok fazla atak yapıyosunuz. Çıkarırım sizi" diyerek uyardı. 2 şikayetçinin katılma talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı eksiklerin giderilmesi için 18 Şubat 2013 tarihine erteledi.


İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fazıl Say ile avukatları Meltem Akyol, Taylan Tanay ve Efkan Boğaç ve şikayetçiler Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş, Orkun Şimşek ile avukatları hazır bulundu. Kimlik tespiti yapılan Say, bekar olduğunu mesleğinin ise müzisyen ve gelirinin de belirsiz olduğunu ifade etti. Duruşmayı aralarında sanatçılar Edip Akbayram, Bedri Baykam ve Bağımsız milletvekili Levent Tüzel'in de bulunduğu çok sayıda kişi izledi.


"SUÇLAMALARI REDDEDİYORUM"


Fazıl Say rahatsızlığı nedeni ile ayakta savunma yapamayacağını belirtti. Say, “Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum, suçlamaları reddediyorum" dedi. Ardından 2 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu. Mahkeme hakimi Hulusi Pur müştekilerin davaya katılma taleplerine ilişkin dilekçe sunduğunu belirtti.


GERGİN ANLAR YAŞANDI


Duruşmada konuşan şikayetçi Ali Emre Bukağılı, “Ben sanıktan şikayetçiyim. Davaya müdahil olmak istiyorum. Sanık Twitter'den dini değerlere yönelik hakaret ve sövmeye varan sözler etmiştir. 30 bin takipçisi var. Bu tip davranışları gündeme gelmek için daha önce de yaptı. Bugün futbolcu Alex bile bu yüzden gitti. İnançsız olabilir, Allah'ın varlığı apaçık ortada, konuşabiliriz" bu sözler üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.


Şikayetçi Bukağılı duruşmanın izleyiciler olmadan devam etmesini talep etti. Say'ın avukatı Efkan Boğaç ise “İsterseniz hakim de çıksın" dedi. Say da “Başka şeyler de görüyor musun? Twitter'da benimle ilgili. Sataşmadır bu" diyerek tepki gösterdi. Yaşanan gerginliğin ardından mahkeme hakimi kapalı oturum talebini reddederek duruşmaya devam etti.




"TWİTTER ÜZERİNDEN BİR PAYLAŞIMIN KAMU DÜZENİNİ BOZMADIĞI AÇIKTIR"


Say'ın avukatı Taylan Tanay ise şikayetçilerin suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle katılma talebinin reddedilmesini talep etti. Tanay, “Twitter üzerinden bir paylaşımın kamu düzenini bozmadığı açıktır. İşin esasına girilmeden doğrudan beraat kararı verilsin" dedi. Say'ın diğer avukatı Meltem Akyol da, “Müvekkilimin yoğun konser programı nedeniyle duruşmalardan bağışık tutulmasını talep ederim. ayrıca davaya konu tweetlere takipçileri ulaşabilmektedir. Biz şikayetçilerin sanığın Twitter'dan takipçileri olup olmadığını soruyoruz ve bunun belgelendirmelerin talep ediyoruz" ifadesini kullandı.


SAY AVUKATLARINA KIZDI


Say duruşma sırasında avukatlar arasında sık sık yaşanan tartışmaların ardından avukatları Taylan Tanay ve Efkan Boğaç'a "Çok fazla atak yapıyosunuz. Çıkarırım sizi yetkiyi Meltem Akyol'a verdim" diyerek tepki gösterdiği görüldü.


KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ


Mahkeme hakimi Hulusi Pur, şikayetçiler Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek'in davaya katılma talebini kabul ederken sanığın tweet attığı tarihte takipçilerinin olup olmadığının belgelerini sunmaları için süre verilmesine karar verdi. Ayrıca Say'ın duruşmalardan bağışık tutulması talebini de kabul eden hakim Pur duruşmayı erteledi. Ardından Fazıl Say, adliye güvenliğinden sorumlu özel güvenlik görevlileri eşliğinde adliye otoparkına götürüldü. Say buradan aracına binerek adliyeden ayrıldı.


1,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR


Şüpheli Say'ın Twitter hesabına dileyen herkesin hiçbir kısıtlama olmadan girmesi nedeniyle de aleniyet unsurunun gerçekleştiği öne sürülen iddianamede, Sosyal paylaşım sitelerinin kişilerin düşüncelerini kitlelerle paylaşmasında çok önemli yere sahip olduğu ifade edilen iddianamede, yazı içeriklerine değişik kesimlerden çok sayıda kişi ve sivil toplum örgütleri tarafından günlerce gösterilen tepki ve tartışmalar da gözönüne alındığında şüphelinin şikayet konusu yazılarının kamusal barışı bozmaya elverişli olduğu anlatılıyor. Fazıl Say'ın TCK'nin 216/3. , 218/1.maddeleri uyarınca "halkın bir kesiminin benimsediği dinideğerleri alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1.5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.


SUÇLAMAYI KABUL ETMEMİŞTİ


Fazıl Say15 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan’a verdiği ifadesinde ise Twitter hesabında yazıları kendisinin yazdığını ancak bu yazıların büyük kısmının alıntı olduğunu öne sürerek suçlamayı kabul etmemişti.


CT (MK) (FOTOĞRAF)