“Hepinizin bildiği gibi biz bunu 21. Yüzyılın kara bir davası olarak algılıyoruz ve bütün akışı, seyri de öyle görüyoruz. Bu algımızın değişmediğini biraz önce içeride duruşmada gördük. Mahkeme heyeti duruşmayı 18 şubat’a delillerin toplanması üzerine ertelemiş durumda. Hukuksuzluğun yoğun bir şekilde yaşandığına inandığımız coğrafyamızda bu davayla ilgili hangi belge toplanacak sorusu ortada uçuşuyor diye düşünüyoruz. 21. Yüzyılın yetiştirdiği dünyanın ve ülkemizin en önemli yaratıcısına karşı açılmış bu davayı biz ve ülke kamuoyu vicdanında şiddetle reddediyoruz. İçeride anlamsız tartışmalar ve Fazıl’a fiili sözlü saldırılar yapılmış durumda. Bunu bilmenizi rica ediyoruz. Davacı durumundaki insanların avukatları ve o insanlar tarfından arkadaşımıza karşı saldırıda bulunulmuş bu anlamda sözlü saldırıda bulunulmuş. Bunu da şiddetle reddediyoruz. Hukuksuzluğun biteceği eşit özgür demokratik bir Türkiye özlüyoruz.

Fazıl Say’a destek için gelen sanatçılardan ressam Bedri Baykam da davanın açılmadan içeriğine bakılmadan beraatla sonuçlanması gerektiğini vurguladı. Basın mensuplarına duruşmada yaşananları aktaran Baykam şunları söyledi:

“Yüzlerce yıldır var olan bilinen ve yüzbinlerce kişinin yayınladığı okuduğu dizeleri kullandı diye biri hakkında dava açılması Dünyanın neresinde görülmüş bir şey. Bunu anlamak mümkün değil. Türkiye’ye AB standartlarında ileri demokrasiyi yakalamaya çalışan hatta yakalamış olduklarını iddia ettikleri bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir dava Kenya’da açılabilir mi, Kolombiya’da açılabilir mi çok merak ediyorum. Fazıl yazılı bir savunma verdi. Avukatları yazılı bir savunma verdi. Bunun dışında çok az konuştular. Avrupa İnsan hakları sözleşmelerini referans olarak gösterdiler. Bu nedenle bu dava açılmadan içeriğine bakmadan girilmeden beraatle sonuçlanması gerekiyordu. İki tarafın avukatları arasında biraz sıcak sözlü atışma oldu. Sonra hakim herkesi yatıştırdı. Davanın kendisine şaka gibi geldiğini ve mantıksız olduğunu ifade eden Say, "Bu davanın en trajikomik tarafı hukukun veya dava açmanın nasıl kişiye özel bir ortamda, yalnız bir kişi üzerine siyasi bir hava tekzip edilerek açılabildiğini objektifliğini evrenselliğini pek koruyamadığını görüyoruz o yüzden bu dava bize şaka gibi geliyor, mantıksız geliyor" dedi.

(BB)