20 yıl önce lösemiye yakalanıp hastalığı yenen bir öğrencisi, 4 yıl önce de aynı şekilde lösemi olan eniştesi Osman Gümeler'in Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde olumlu geçen tedavisi sırasında kanserli çocuklardan etkilenen Fatma Kılıç, emekli olduktan sonra kanser hastası çocuklar için çalışma yapmaya karar verdi. 27 yıllık meslek hayatının ardından 2010'da emekli olan Kılıç, BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkolojisi Bölümü'nü ziyaret etti. Fatma Kılıç, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazmiye Yüksek ile görüşüp, hastane yönetiminden de gerekli izinler alındıktan sonra tedavi gören kanserli çocuklara gönüllü öğretmenlik yapmaya başladı.

HAFTANIN 2-3 GÜNÜ HASTANEDE

Haftanın 2-3 gününü şu anda yaşları 4 ile 15 arasında değişen 8 çocuğun tedavi gördüğü Onkoloji Bölümü'nde geçiren Kılıç, sağlık durumlarına göre çocuklarla odalarında ve oyun odasında vakit geçiriyor. Fatma Kılıç, yaş gruplarına ve seviyelerine göre çocuklara eğitim verirken, oyun, kitap okuma, sohbet gibi çeşitli faaliyetler de yapıyor. Kılıç, 2 yıldır gönüllü öğretmenlik yaptığı çocukların en yakın arkadaşı ve en güçlü moral kaynağı oldu. Lösemi olan bir öğrencisi ile eniştesinin ardından kanser hastası çocuklar için iyi bir şeyler yapmayı çok istediğini belirten Fatma Kılıç, emekli olduktan sonra bu isteğini uygulamaya geçirdiğini söyledi. Çocukların yanında aileleriyle de paylaşımlarda bulunduğunu anlatan Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu tür rahatsızlıklar hasta olanın değil, onun çevresindeki yakınlarının da desteği ile başarıya ulaşabilen hastalıklar. Moral çok önemli. Doktorların verdiği tedaviyi aynen uygulama, direnme ve moral. Bunları birleştirdiğinizde başarıya ulaşıyorsunuz. Buradaki çocuklar da oyun oynayamayan, denizi uzaktan seyretmek zorunda kalan, kar yağdığında kar topu oynayamayan çocuklar. Bu çocuklar hayatı öğrenmeden, okul yolunu, lunapark yolunu öğrenmeden hastane yolunu öğrenmiş çocuklar. Bu çocukların bundan kurtulması ve yaşaması için ben onların 'kötü gün' dostuyum. Herkes iyi günde çocukların yanında, onları seviyor. Bu tür hastalıklarda başlangıçta herkes kişinin yanında oluyor. Ama sonra insanlar yavaş yavaş azalıyor. İşte bu noktada hem ailelerin hem de çocukların farklı insanlardan destek almaya moral açısından ihtiyaçları var. Arada buraya gelmek, onlarla paylaşımda bulunmaktan hem ben hem de onlar derin bir haz alıyoruz."

'TEDAVİLERİNE OLUMLU YANSIYOR'

Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazmiye Yüksek ise 13 yataklı serviste şu anda 8 çocuğun yatarak tedavi gördüğünü, ancak dışarıdan tedaviye gelip gidenlerle birlikte toplam hasta sayısının 26 olduğunu söyledi. Çocukların hastanede 2-3 ay gibi uzun süre kaldıklarını, tedavilerin de çok yorucu, yıpratıcı ve can yakıcı geçtiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Yüksek, bu durumda ailelerin ilgisinin yeterli olamayabildiğini bildirdi. Bu yüzden Fatma öğretmen gibi gönüllülerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yüksek, şöyle dedi:

"Bu çocuklar arkadaşlarından, çevrelerinden, okullarından kopmuş oluyorlar. Onlara dışarıdan gelen her tür farklı ilgi çok iyi geliyor. Fatma Hanım, öğretmen olmasının da getirdiği bir artıyla çocuklarımıza hem oynayarak hem ihtiyacı olana eğitim vererek ilgi gösteriyor, faaliyetler yapıyor. Bu da çocuklarda moral açısından çok büyük destek sağlıyor. Bu moral tedavilerine de olumlu yansıyor."



EE,GG(EE/CK)