Fatih Sultan Mehmet'in, 1460 yılında Amasra'yı fethe geldiği sırada ordularını konaklattığı Orduyeri Mahallesi'ndeki meydana kaidesiyle birlikte 4 metre 70 santimetre uzunluğundaki heykeli geçtiğimiz hafta dikilmişti. Heykeltıraşlar Erdoğan Yıldız, İlke Sayit Özçakıcı ve Levent Sayit tarafından Ankara'da 3 aylık çalışma soncunda polyester malzemeden yapılan elinde kılıç bulunan Fatih Sultan Mehmet heykelinin arkasına top arabası konuldu.

Bartın Belediyesi'nce yaptırılan heykelin açılışına Bartın Valisi Bülent Savur, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Sandıklı, Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Belediye Başkanı Cemal Akın törende yaptığı konuşmada, "Biz geçmişimize sahip çıkarak geleceğimize yön vereceğiz. Orduyeri ismi Amasra'nın fethi için gelen Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgede ordularını konaklatmasından gelmektedir. Burada Fatih Sultan Mehmet'in heykeli ile fethi sembolize ederek gelecek nesillerimize aktarılmasında köprü olduk. Daha önce de bu caddeye Fatih Sultan Mehmet'in adını vermiştik. Kent kültürünü ve tarihini yansıtan objelerin yer aldığı heykel çalışmalarını devam ettireceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından heykelin üzerindeki örtü kaldırılarak açılışı yapıldı. Daha sonra vatandaşlara aşure ikram edildi.



AA(MÇ/BT)