Fas'ın en popüler müzisyenleri arasında gösterilen Hassan Boussou Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir konser verdi. Blues, caz ve roman müziğinden etkilenen sanatçı Boussou, Sewarye adlı grubuyla ile ilginç dansları ve şarkıları ile izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Ritmik ve dinamik Gnawa müziği ve gösterisi ile Hassan Boussou Türk müzik severlerden büyük alkış aldı. Gösteri boyunca kullanılan geleneksel çalgılar, ziller ile Hassan Boussou’nun Gnawa Müziği gösterisi 8 kişilik dans grubu tarafından gerçekleştirildi.

GNAWA NEDİR:

Gnawa müziği Fas'ın tüm dünyada, özellikle son yıllarda en çok ilgi gören, içeriği ve mesajı itibariyle evrenselliğe en açık müzik türüdür. Eski asırlarda Sudan, Gine, Senegal gibi Doğu ve Batı Afrika' nın Sahraaltı ülkelerinden köle olarak Kuzey Afrika'ya getirilen topluluklar Fas'a yerleştikten sonra Gnawa ismiyle anılmaya başlarlar. Uzaklardan kopup gelen bu insanlar Fas'ın o çağlardaki sultanlıklarında genel olarak inşaat işlerinde ve orduda asker olarak kullanılırlar.

Günümüzdeki Gnawa topluluklarındaki en önemli şahıs müzisyen olan üstad muallimdir. Lila adını verdikleri ritüellerde ve gösterilerde muallimler kendilerine eşlik eden çalgıcı-şarkıcı-dansçılarla birlikte Gnawa müziğini yorumlarlar. Muallimin değişmez ve geleneksel enstrümanı iki telli ve bas sesli guimbri'dir. Gnawa müziği gerek büyüleyici ve her kültürden müziksevere hoş gelen melodik yapısı, gerek dünya müzikleriyle kolay kaynaşabilen özelliği, gerekse sahnede muallime eşlik eden çalgıcı-şarkıcı-dansçıların muhteşem figürleri ve enerjileriyle hayli sevilen ve kökenleri merak uyandıran bir müzik türü haline dönüşmüştür.