Son yıllarda sanal alemde büyük ilgi gösterilen 'Farmville' oyunundan yola çıkan Antalyalı genç girişimciler İpek ve Erolcan Ayhan çifti, kentlerde yaşayarak gittikçe topraktan uzaklaşan, kendi yetiştirdiği hormonsuz sebzeleri yeme hayali kuran kişilerle emekli ve yaşlıların vakit geçirebileceği Antalya'nın ilk hobi bahçesini Kırcami'de hayata geçirdi.

50'ŞER METREKARELİK BAHÇELER

22 dönümlük arazi üzerinde düzenlenen Sergi Hobi Bahçesi'nde 50'şer metrekarelik bahçeler bulunuyor. İpek Ayhan, bu bahçelere tamamen doğal şartlarda yetiştirilen sebzeler ekildiğini söyleyen Ayhan, "Bu bahçeleri vatandaşlarımıza kiralıyoruz. Ne yetiştirmek isterlerse onları ekiyorlar. Bahçeyle uğraşıyor, istedikleri zaman geliyorlar, çapalıyor ve suluyorlar. Kendilerine ait bahçedeki ürünlerden toplayıp evlerinde hormonsuz ve tamamen doğal olan bu sebzeleri tüketiyorlar" diye konuştu.

DÜNYADA YAYGIN

Hobi bahçelerinin kentlerde yaşayan, giderek toprak ve doğadan uzaklaşan bugünün insanını toprakla yeniden bütünleştirdiğini belirten İpek Ayhan, kentlilerin hayal ettikleri ama yoğun iş hayatları nedeniyle sahip olamadıkları toprakla uğraşmak, temiz hava solumak ve kendi yetiştirdiği hormonsuz sebze ve meyveleri tüketme hayalini hayata geçirme imkanı verdiklerini söyledi. Bu tür insanların bu eksikliği 'Farmville' gibi sanal alem oyunları ile gidermeye çalıştığına dikkat çeken İpek Ayhan, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde kullanımı gittikçe artan hobi bahçelerinin aynı zamanda kişileri sanal alemdeki oyunlar yerine tarım bilgisiyle canlı olarak buluşturduğunu kaydetti.

HER DERDE DEVA

İpek Ayhan, hobi bahçelerini kurma amaçlarını şöyle anlattı:

"Şehrimizde yaşamını sürdürenlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri, aile bütçelerine katkıda bulunmaları, aktif yaşama dönmeleri, bitki konusundaki hobilerini tatmin etmeleri, apartman hayatı ve kalabalık şehir yaşamının gerilimi ve stresini atabilmeleri, hobi amaçlı toprakla buluşturarak meşguliyet kazanmaları, üretmenin verdiği duygu ve hayattan mutluluk alabilmeye fırsat sağlamak, ailelerin çocuklarıyla sürekli piknik yapabilme imkanını hazırlamak, çevrecilik anlayışını ve yeşil alan kültürünün gelişmesini sağlamak, tarımsal üretim hakkında bilgi vermek, tecrübe kazandırmak ve sağlıklı ortamda tecrübe kazandırmak."