Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Kılıçaslan Liseleri Konferans Salonu’nda öğrenci servis şoförlerine yönelik olarak eğitim semineri düzenlendi. Seminere, Kayseri Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay ile servis şoförleri katıldı. Seminerde sürücüleri trafik kuralları konusunda uyaran Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, "Öğrencilerin ilk ve son öğretmenleri servis sürücüleridir" dedi.

Yakında ülke genelinde devreye girecek Elektronik Denetleme Sistemi hakkında da bilgiler veren Dağdeviren, bundan sonraki süreçte nüfusu 10 binin üzerinde olan yerlerde kurulacak sistemle, trafik lambalarının direklerinde bile hız koridorları oluşturulacağını belirtti. 

Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Eğitim Büro Amiri Komiser Mustafa Kula ise, sürücülere uyarılarda bulundu. Kula, servis sürücülerinden kız öğrencilerin ön koltuğa oturtulamamasını istedi. "Kız öğrencileri ön koltuğa oturtmayın" diye bir yaptırım olmadığını, bunun sürücülerin inisiyatifinde olduğunu dile getiren Kula, şöyle dedi:

"Biz sadece bazı olumsuzlukların yaşanmaması için sizleri uyarıyoruz. Son zamanlarda kadına şiddet olayları arttı. Evde eşine psikolojik baskı uyguladığınızda yapılan şikayetin ardından evinizden 3 ay süreyle uzaklaştırılıyorsunuz. Bu nedenle serviste oturan bir kız çocuğunu düşünceli gördüğünüz ve sırtını sıvazladınız. Halini hatırını sordunuz. Masumca yapılan bir hareket bazen yanlış anlaşılmaları beraberinde getirebilir. Ortaya farklı sonuçlar çıkabilir. Ve biranda cinsel istismarcılıkla suçlanabilirsiniz. Bu nedenle, zorunlu olmadıkça kız öğrencileri ön koltuğa oturtmayın."

Kazaların yüzde 90'nın insan unsurundan kaynaklandığını da ifade eden Kula, kaderin ikinci planda olduğunu belirterek, "Önlemi alacaksınız takdiri sonra Allah’a bırakacaksınız" diye konuştu. 

Yeni yılda yani 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren asayiş polisleri ile fahri trafik müfettişlerine ceza yazma yetkisi verileceğine dikkat çeken Kula,şu bilgileri verdi: "Öğrenciniz ayağa kalktı ve bunu asayiş polisi veya fahri trafik müfettişi gördü. Ceza yazma yetkisi verildiği için anında plakanıza işlem yapacak. Kayseri’de 200’e yakın trafik polisi, bin 635 asayiş polisi ve 284 fahri trafik müfettişi kural ihlallerinde ceza yazabilecek. Yani denetim daha da artacak. Her yerde adeta iki göz olacak. Hız koridorlarının da devreye girmesiyle alan kısıtlanacak ve trafikte sürücülere her an denetlenme hissi verilecek."



CZ(OE/İD)