Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği'nin düzenlediği gezide, aralarında Malta, Endonezya, Avusturya, İtalya, Malezya, Bosna Hersek, İsveç, Türkmenistan'nın da olduğu dünyanın 35 ülkesinden gelen fahri konsolosları ve yanındakiler, İzmir Mardinliler Derneği Başkanı Rasim Kahraman tarafından Mardin Havalimanı'nda karşılandı. 

Mardin’in çeşitli tarihi ve kültürel öneme sahip mekanlarını gezen fahri konsoloslar, 900 yıllık tarihi Kasmiye Medresesi'ne hayran kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Reşit Akgüneş eşliğinde Kasmiye Medresesi hakkında bilgi alan konsoloslar, daha sonra medresenin mescidinde 'İfade-i Meram' adlı ilahi grubu tarafından Buhurizade İtri’nın bestelerinden çeşitli ilahiler dinledi.

Kasmiye Medresesi çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan, bölge ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Mardin’e gelmekten onur duyduğunu belirten Kaplan, Güneydoğu insanının doğasında, misafirperverlik ve munislik olduğunu hatırlattı. Kaplan, "Bölge insanı çok munistir. Bu bölgenin doğasında munislik vardır, sevgi vardır, kardeşlik vardır. İşte munis Kasmiye Medresesi zaten bunun bir nişanesidir. Bir sevgi sembolüdür. Zaten bunu anlayana yeter. Buna baktığınız zaman askeri olsun, polisi olsun, dağdaki, bağdaki olsun; herkesin bu sevgiyi anlaması, görmesi lazım. Geçmişte mutlaka yapılan hatalar vardı. Her ülkede bu tür hatalar var. Ama şu anda vakalar tek tek gideriliyorsa bence bu silahların susması lazım, kardeşliğin sevginin sarılmanın zamanıdır. Bence bizi birbirimizden hiçbir güç ayıramaz" diye konuştu. 

Ömer Kaplan, 900 yıllık tarihi Kasmiye Medresesi'nde Türkiye’ye birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi. Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben bir kere bu inançtayım. Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman'dır. Hatta yüzde 99.5'i Müslüman'dır. Bir kere bizi birbirine bağlayan çok büyük değerler var. Örf ve adetler ve görenekler var. Bir coğrafyada birliğimiz var. Osmanlı'dan, Selçuklu'dan gelen bir kültürümüz var. Onun için diyorum ki ben, dünyanın yıldız ülkesi Türkiye’dir. Mardin’de tarihi ile doğası ile insani faktörü ile bu gelecekteki yüzyıla çok kutlu bir adımla yürüyecektir. Türkiye’nin geleceğine inanan bir insan olarak Türkiye, son on yıldır içeride dışarıda çok başarılı buluyorum. Türkiye’nin dünyadaki imajı çok değişti. Bir konsolos olarak dışarı gittiğimizde, bize karşı farklı bir yapı vardı. Ama şimdi el üstündeyiz, gözdeyiz. Türkiye bu konuda ufku, geleceği çok açıktır. İş alemi çok dinamiktir. Onun için geleceğin dünyasını, kurucuların arasında Türkiye olacağına inanıyorum." 

Kaplan, batıda yaşayan insanların Mardin'e gelmekten çekindiği yönündeki bir soruyu yanıtladı. Kaplan, "Demirden korksam, trene binmezdim. Onun için ben ve arkadaşlarım bu mizaca sahip insanlarız. Yani öyle bölgede 2- 3 hadise oldu diye gelmemizlik olmaz. Gelip gideceğiz. Doğudaki batıya, batıdaki doğuya gelecek. Ve burada kardeşlik köprüleri kurulacak. İnşallah zamanla bu terör de yok olur. Bölge halkı da huzur ve refaha kavuşur. Dünyanın dört bir yanında görev yapan fahri konsoloslar, sivil toplum örgütleri başkanları, vakıf başkanlarından oluşan 46 kişilik bir ekiple Mardin’e geldik. Mardin’e gelmekten de onur duyduk. Memleketimizin bu kadar güzel bir köşesini, bu kadar çevremiz, tanıdığımız olmamıza rağmen görememiz hakikaten bizim için bir zuldur. Ama bugün bu hatayı gidereceğiz. Ben de Ürdün fahri konsolosluğunu yaptığım için Amman ve Mardin’i birbirine bağdaştırıyorum" dedi.   

İzmir Mardinliler Derneği Başkanı Rasim Kahraman ise İzmir’de yaklaşık 250 bin Mardinli'nin yaşadığına dikkat çekti. Kahraman, "Mardin bir tarihtir, dinlerin, dillerin buluştuğu bir kenttir. Herkesin gelip görmesi gereken bir tarihi şehirdir. Terörle hiçbir zaman bağdaşmamaları gerekiyor. Terör hiçbir zaman Mardin’i etkilemiyor. Herkesin Mardin’e gelmeye, buradaki güzellikleri hep birlikte yaşamaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.

Fahri konsoloslar, üç gün boyunca Mardin, Midyat, Batman ve Diyarbakır’da çeşitli tarihi ve kültürel mekanları gezecek.


NG(GG/BT)