Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısının 78’incisi, 'Antalya’ya yeni fırsat: Expo 2016 ‘Çiçek ve Çocuk Kenti Antalya' başlığı ile Antalya Dedeman Hotel’de yapıldı. Vali Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Doeke Faber, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere Antalya’daki sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. EXPO 2016’ya ilişkin bakış açısının bu projenin sadece Antalya’nın değil tüm Türkiye’nin projesi şeklinde olması ve herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Simaytayoğlu, 21 Şubat 2011’de koordinatör olarak belirlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 23 Kasım 2011’de Expo bayrağını Türkiye’ye getirdiğini, 2012 Şubat ayında da Expo Kanunu için taslağın hazırlandığını açıkladı.

TASARI BAŞBAKANLIKTA

Kanun tasarısına ilişkin 47’si sivil toplum örgütü olmak üzere 74 kuruluştan görüş istenildiğini belirten Simaytayoğlu, yönetim, icra, danışma ve yönlendirme kurullarında STÖ’lere ağırlık verildiğini kaydetti. Simaytayoğlu, tasarının 23 Mart’ta Başbakanlığa gönderilerek, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını ve önümüzdeki haftaya da TBMM’de komisyonlara gönderilmesini beklediklerini ifade etti.

ELEŞTİRİLERİ GARİP BULDU

Tasarıya ilişkin genel görüşlerde kanunun kendisine itiraz olmadığını belirten Simaytayoğlu, yönetim, icra ve danışma kurullarındaki görevlendirmelere ilişkin yüzde 90’ı kapsayan eleştirileri ise garip bulduğunu söyledi. Simaytayoğlu, “Arkadaşlar nereye bakmalıyız, kanun Antalya’nın önünü açıyor mu, açmıyor mu, Antalya’ya kazandırıyor mu onlara bakmalıyız” dedi.

STÖ’lerin eleştirilerinin önemsendiğini ve görüşlerinin alındığını belirten Simaytayoğlu, 7 kişi olan yönetim kuruluna STÖ olmak üzere iki üye daha eklenerek 9’a çıkarıldığını, 27 olan yönlendirme kuruluna STÖ olmak üzere 4 üye ile 31’e çıkarıldığını, icranın da 5 kişiden oluştuğunu kaydetti.

HAZİRANDA TBMM’DEN GEÇMESİ BEKLENİYOR

Taslağın mecliste alt ve üst komisyonlarda tartışılacağını belirten Simaytayoğlu, “Antalya merkezli bir ajans olacak, genel sekreter Antalya’da olacak. Ankara’da bir ofis olacak. Bütçe ve ihale komisyonları 5’er kişi yönetim ve icra kurullarından karma oluşturulacak. Yüce meclisin iradesi nasıl oluşur bilemeyiz. TBMM’de Haziran ayı içerisinde tasarının kanunlaşmasını umut ediyoruz” dedi.

340 BİN KİLOMETRE YOL YAPILDI

Bugün dünyada artık çiçeklerin koparılmadığı, koruma altına alındığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, çiçeğin o anki duygularımızı yansıtırken çocukların da geleceğimizi yansıttığını kaydetti. 100 ülke ve 8 milyon ziyaretçinin katılımının beklenildiğini belirten Bağdatlıoğlu, milyarlarca dolarlık yatırım, 20 bin etkinlik, 30 bine yakın insana istihdam, hızlı trenler, köprüler gibi çok önemli yatırımlar gerçekleşeceğini söyledi. Antalya’da 20 yıldır konuşulan EXPO sürecinde bugüne kadar 340 bin kilometre yol yapıldığını belirten Bağdatlıoğlu, EXPO’nun kazanılmasındaki en büyük etkenin ise Antalya markası olduğunu vurguladı.

HATALARDAN ÖĞRENME DENEYİMİNİ GÖZE ALAMAYIZ

Antalya EXPO 2016’nın dünyadaki 114’üncü EXPO olacağını anlatan Doeke Faber, bu fuarın sadece bahçe ve peyzaj bilgilerini değil, küresel ısınmadan kültürel buluşmalara kadar birçok konu içerdiğini kaydetti. Türkiye’nin ilk deneyimi olacak EXPO 2016 Antalya için herkesin ‘Bana nerede görev verildi’ diye düşünmeden çaba göstermesi gerektiğini belirten Vali Ahmet Altıparmak, bir mucize gerçekleşecekse bunun hep birlikte olacağını söyledi.

ALAN BELEDİYEYE VERİLMELİ

Taslağa ilişkin belirttikleri kriterlerden bir kısmının değiştirilmesini keyifle karşıladığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, fuar alanının, fuar bitiminde Tarım Bakanlığı’na tahsis edilmesi yerine Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisinin daha doğru olacağını söyledi.

EXPO İÇİN İLK ÖZEL SEKTÖR BULUŞMASI GARANTİ’DEN

EXPO için ilk kez bir özel sektör desteği ile organizasyon gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 149 milyar liralık aktif büyüme ile Türkiye’de ikinci banka olduklarını açıkladı. 83 milyar lira kredi desteği verdiklerini ve aynı zamanda Kobi'lerin iş alanlarına özel çözümler ürettiklerini belirten Karadere, “Kadın girişimciler ile 18 ilde toplantılar yapıldı. Antalya’da 2011 yılında 45 şubemiz ile 3.1 milyar lira kredi desteği sağladık. 312 bin 486 adet kredi kartı kullanıcısına sahibiz. 2.5 milyar lira mevduat ve yatırım desteği verdik” diye konuştu.



MÇ (HA/RT)