BİE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscartales, EXPO 2020 sürecinde ilk olarak geçen Mayıs ayında Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarla görüştüğünü, teknik ekiple dosyanın nasıl hazırlanacağı konusunda çalıştığını anlattı. Loscartales, şöyle dedi:

"Dosya çok önemli. Çünkü üye ülkeler desteklerini buna göre verecekti. Son derece verimli toplantılarımız oldu. 3 Aralık’ta bize İzmir adaylık projesi sunuldu. Master plan ve yerin gelişimi ziyaretçi sayısı altyapı ulaşım bilgileri yer aldı. Bize sunulan proje çok sağlam. Kalitesi yüksek. Kasım ayında mükemmel bir sunum yapıldı, delegeler hayran kaldı. İzmir, işbirliğinin ruhunu gösterdi. İzmir; işbirliğine, dayanışmaya ne kadar bağlı kaldığını gösterdi. Türkiye’nin deneyimi aktarıldı. Elbette bu konu son derece takdir edildi. İzmir, konumunu 'Güçlü aday’ olarak ortaya koydu."

(BİE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscartales, İzmir’e bu gelişinde kentin EXPO’ya bağlılığını görmek istediğini vurgulayarak, "Bağlılığınızı görmek istiyorum. Bu konuda hiçbir şüphem yok. Tüm ilgililerle görüştüm. İzmir adaylığını herkesin çok desteklediğini gördüm. Hazırlığın her aşamasında, Hükümet’in desteğini görmek iyi bir şey" dedi.

DELEGE ZİYARETİ ÖNCESİ İNCELEME

Oy kullanacak üye ülkelerin İzmir’i ziyaret edeceğini, teknik ekiple bu gezi öncesinde yapılması gerekenleri görüşeceğini dile getiren (BİE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscartales, şöyle devam etti:

"Bu ziyaret, 2013 yılının ilk 3 ayında gerçekleştirecek. Bu proje organizasyona sunulduktan sonra üye ülkelerin bir ziyaretini düzenliyoruz. Ben de geliyorum. Sorumlu kişilerle nokta nokta teknik politik ve konumla ilgili konuları görüşüyoruz. Projeye destek verenlerle görüşüyoruz. Ülke için nasıl yararlı olacak ona bakıyoruz. Önümüzdeki aylarda bu ziyaret yapılacak ve gelen grup rapor oluşturacak. 12 ülkenin üye olduğu Yürütme Kurulu’na gidecek, orada görüşüldükten sonra grubun fikri ortaya koyulacak. Sonra Genel Kurul’a sunulacak, 2013 yılında oylamaya sunulabilir mi sunulamaz mı bunu ortaya koyacağız."

"EXPO İLETİŞİM PROJESİDİR"

Loscartales, Genel Kurul öncesi bu ziyaretlerle izlenim oluşturulacağını, ikna olmayan delegelerin kampanyalarla ikna edileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel Kurul’da da mükemmel bir izlenim oluşması gerekiyor. Haziran ayındaki Genel Kurul benim için çok önemli. Bu yılın başında araştırma kurulu ziyaret yapacak. Yol haritasında ikna olmayan ülkeler için kampanya yapmak ve oylama için hazırlanmak ve Genel Kurul’da mükemmel sunumlar yapmak. İzmir çok büyük potansiyele sahip. Halkın desteği var. EXPO, o şehirde yaşayanlar içindir. Şehirde yaşayanların desteği olmadan EXPO'nun varlığının anlamı olmaz. EXPO, çok büyük iletişim projesidir. Şehir marka haline gelecektir. Türkiye’nin imajı güçlenecektir. Yurt dışından bakacak olursak Türkiye ile ilgili düşünceler son derece olumludur. Ekonomik açıdan gelişme gösteriyor politik etkinliği var. İzmir’in adaylığı çok önemlidir ve güçlü bir konudur. Ama benim tarafsız olmam gerekiyor."

ULAŞIM YATIRIMLARI EXPO İÇİN ÖNEMLİ

Loscartales, bir soru üzerine, EXPO’da ulaşımın önemini hatırlatarak, “Türkiye Hükümeti ulaşım sistemini daha da iyileştirecek. Havayolu ve otoyollarının iyileştirilmesi son derece önemli. Bu konu üzerinde yoğun çalışmak gerekir. Ulaşım yatırımları EXPO olmasa bile kendi ülkeniz için de son derece önemli" dedi.

"BİZİM İÇİN EXPO FUAR DEĞİL İNSANLIK BULUŞMASI"

EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Loscartales’le birlikte yarın  saat 07.00 uçağı ile Ankara’ya gideceklerini saat 11.00’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, saat 15.15’te TBMM Başkanı Cemil Çiçek, saat 16.30’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edeceklerini anlattı. Vali Kıraç, "EXPO’yu uluslar arası en büyük insanlık buluşması olarak adlandırıyoruz, ticari fuar olarak görmüyoruz. Her EXPO’da yeni ufuklar yeni icatlar doğmuş, ortak barış görüşmeleri yapılmış. EXPO çok boyutlu bir proje. Biz olaya, kazan kazan anlayışı ile bakıyoruz. Dinamik bir EXPO’yu Ege Bölgesi heyecanı ile buluşturacağız. Coğrafi konumumuz ve bunun sunduğu imkanlara kültürel ve tarihsel zenginliklerimize EXPO tarihinde sayılı olabilecek bir organizasyonu sunabileceğimizi düşünüyoruz. İzmir’in tüm katmanları bu heyecanı şimdiden taşıyor" diye konuştu.

"UMARIM İPİ GÖĞÜSLERİZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 2015’te kıl payı kaçırdıkları Expo 2020’ye daha iyi deneyimle hazırlandıklarını belirterek, "Kasım 2013’te ipi göğüslemeyi hedefliyoruz. Diğer adaylardan daha istekli azimli ve kararlıyız. Umuyorum biz ipi göğüsleriz" dedi.



ED(İÖ/İD)