12 Eylül darbe davasında 'ağırlaştırılmış ömür boyu hapis' cezası istemiyle yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın mahkemeye getirilip getirilmeyeceğine yönelik İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporu merakla bekleniyordu. GATA'da tedavi altında olan Evren ve Şahinka'nın ikinci kez yapılan sağlık kontrollerinde de hayati tehlikelerinin bulunduğu ve sağlık açısından duruşmaya katılmalarının risk taşıdığı belirtildi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın beşinci duruşması başladı.

KENAN EVREN HER GÜN 17 İLAÇ ALIYOR

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Evren ve Şahinkaya katılmadı. Duruşmaya, sanıkların avukatları ile müdahiller, müdahil olma talebinde bulunanlar ve avukatlar katıldı. Evren ve Şahinkaya, 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' suçundan yargılanıyor.

MAHKEME BAŞKANI İLE AVUKAT TARTIŞTI

Öte yandan duruşmada müdahil avukatlardan Osman Başer, cübesini çıkartıp yere fırlatarak, mahkemeyi müdahil taleblerini alırken haksız kararlara imza attığını belirtti.  Ellerindeki bazı belgeleri ibraz eden avukat Başer'i Mahkeme Başkanı Süleyman İnce tarafından ikaz edildi. Müdahil avukatı Osman Başer ise mahkeme başkanına "Hedefiniz bizi susturmak" diyerek salonu terk etti. Ayrıca avukatlar sanıklar hakkında yakalama kararının çıkartılmasını da talep etti.

DIŞARDA EYLEM

Bu arada içeride duruşma sürerken Adliye dışında da bazı sivil toplum örgütü ile 12 Eylül döneminin mağdurlarının aileleri de eylem yaptı. Eyleme Almanya'dan gelen bir grup da destek verdi.



FK(AY/SS)