Yatağan Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencileri H.M. (14), M.Y. (17), M.Ç. (16) ve arkadaşları A.Y., geçen 1 Aralık’ta dershaneye gitmek üzere evlerinden çıktı. Kaçtıkları belirlenen 4 genç kızın bulunması için polis alarma geçti. Kızların il sınırları içinde bulunduğunun tespit edilmesi üzerine Bodrum, Marmaris gibi turizm merkezleri üzerinde yoğunlaşıldı. Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, garaj ve işlek caddelerdeki MOBESE kameralarını incelemeye aldı. Görüntülerden, kızlardan birinin Marmaris’te olduğu saptandı. Bunun üzerine polis kızı takibe aldı.

Takip sonucu dört kızın, otobüslerde muavinlik yapan 25 yaşındaki H.K.’nın evinde kaldıkları belirlendi. Evden alınan 4 kız, Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyet'e gelen ve kızların kaldığı süre içinde eve gitmediğini söyleyen H.K., ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

4 ARKADAŞTAN 1’İ EVİNE DÖNMEDİ

İşlemlerin tamamlanmasından sonra Muğla’daki Vali Hüseyin Aksoy Çocuk Yuvası’na yerleştirilen kızlardan M.Ç. ve M.Y. yakalandıktan bir gün sonra ailelerine teslim edildi. Devlet korumasındaki A.Y. de geçen cuma günü ikna oldu ve ailesine teslim edildi. Yaşadıklarından büyük pişmanlık duyan genç kız ailesine kavuştu. Ancak evden kaçan 4 kızdan H.M. ise halen ikna olmadı. H.M.’nin ailesine teslim edilmek istemediğini söylediği öğrenildi.

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Ailesine kavuştuktan sonra babası Hasan Y. (45) annesi Hatice Y. (45) ve kardeşi E.Y. (6) ile hasret gideren A.Y. yaşadıklarını DHA muhabirine anlattı. Asıl amaçlarının ayaklarının üzerinde durmak olduğunu ifade eden genç kız, kendi gibi düşünen akranlarına da yaşadıklarının ders olmasını istedi. Paraları bittikten sonra birbirleriyle tartışma yaşadıklarını kaydeden A.Y., "Ailemizden ayrı bir ev tutup gezip tozmak için evden kaçtık. Kendi ayaklarımızın üstünde durmak istiyorduk ancak paramız bitince kendi aramızda kavga etmeye başladık" diye konuştu.

JANDARMA KONTROLÜNDEN GEÇMİŞLER

İş aradıklarını ancak bulamadıklarını dile getiren A.Y., şunları anlattı:

"Minibüsle önce Muğla’ya gittik, oradan da yolcu otobüsüyle Marmaris’e geçtik. Çetibeli Beldesi’nde jandarma kimlik kontrolü yapıyordu, yakalanacağımızı düşündük ve çok korktuk. Ancak kontrolden geçtik. Marmaris garajına indiğimizde yanımıza yaklaşan bir genç halimizden anlamış olacak ki bize 'Kalacak yeriniz yoksa size yardımcı olabilirim' dedi. Biz de üniversitede okuduğumuzu söyleyip 'Bir arkadaşımız bizi karşılayacaktı ancak gelmedi yolda kaldık' diyerek yardımını kabul ettik. H.K., bizi ağabeyinin bekar evine götürdü. Bize çok iyi baktı ve ilgilendi. Ancak ağabeyi gazete ve televizyonlarda bizim evden kaçtığımızı görünce, bizi evden kovdu. Ormanlık bir alanda akşama kadar gizlendik, H.K. bize battaniye ve yiyecek bir şeyler getirdi. Daha sonra şehir merkezine inip parklarda dolaşarak sabahladık. Sonra H.K. ile görüşmek için ağabeyinin evine gittiğimizde polisler bizi yakaladı."

TANINMAMAK İÇİN SAÇLARINI BOYATMIŞLAR

Kendilerini televizyonda gördükten sonra yakalanmamak için saçlarını da boyattıklarını sözlerine ekleyen A.Y., "Yakalanmadan önce kendimizi televizyonda gördük, paniğe kapıldık ve hemen saçımızı boyadık. Paramız olsaydı kıyafetlerimizi değiştirip lens takacaktık. İyi ki yakalanmışız. Biz şanslıydık başımıza kötü şeyler gelebilirdi. Bir daha kaçmayı aklıma bile getirmem. Bu bize ders oldu. Umarım hiç kimse böyle bir hata yapmaz. İnsanın en mutlu ve huzurlu olabileceği tek yer ailesinin yanı" ifadelerini kullandı.

'KIZGIN DEĞİL KIRGINIZ'

Kızlarını çok sevdiklerini ve kızgın olmadıklarını dile getiren anne Hatice Y. ile baba Hasan Y., ancak kırgın olduklarını belirtti. Baba Hasan Y., "O bizim canımız ciğerimiz onun saçının teline zarar gelse bizim canımız yanar. Ben gündelik işlerde çalışıyordum ve şu an işsizim. Kızımı içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar da etkilemiş olabilir ama ben namusumla çalışıp evime ekmek getirmek için uğraşıyorum. İş bulamayınca tabi ki sıkıntı yaşıyoruz, diğer arkadaşlarımın da durumu farklı değil, bunlar genç, televizyonlardaki magazin programları ve dizilerden etkileniyor, bizler bile etkileniyoruz ama ne yapabiliriz ki?" dedi. Hasan Y., ailesine bakıp geçimini sağlayabilmek için yetkililerden bir iş istedi.



CY(İÖ/SS)