Konya İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, kent genelinde 126 öğretmenin 135 öğrenciye evde eğitim verdiğini söyledi. En az 4 ay süreyle hastalığı dolayısıyla evden çıkması mümkün olmayan öğrencilerin evde eğitim uygulamasından yararlandığını belirten Turan, "Bu öğrencilerin yanı sıra okul çağına gelmiş ve hastalığından dolayı okula gidemeyen ve sürekli evde olması gereken öğrencilerimiz de bu uygulamadan yararlanıyor. Okulda eğitim alamayan çocuklara evde eğitim verilerek hem psikolojilerinin bozulması engelleniyor hem de derslerine çalışarak arkadaşlarından geri kalmaması sağlanıyor" dedi.

OKULA GİDİP GELİRKEN HASTALANACAKTI

Kasları gelişmediği için yürüyemeyen ve okula gidemeyen 6'ncı sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Büşra Ateş'in babası İbrahim Ateş uygulamadan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Kızı evde eğitim almasaydı büyük zorluklar yaşayacaklarını ifade eden Ateş, "Kızımın okuması için elimden geleni yapacaktım. Ancak bu bizim için büyük zorluklar çıkaracaktı. Her gün okula götürmek zor olacaktı ve gidip gelirken hastalanacaktı. Ama şimdi öğretmenleri 6 yıldır eve kadar gelerek kızımın eğitimini veriyor. Kızımın hedefleri doğrultusunda ders çalışmasını sağlıyor" diye konuştu.

Evde eğitim aldığı için daha iyi bir düzeye ulaştığını söyleyen Büşra Ateş de, ''Aldığım eğitimden memnunun. Hedefim moda tasarımcısı olmak'' dedi.

BİRE BİR EĞİTİMLE BAŞARI SAĞLADI

Beynine oksijen gitmediği için kaslarını kontrol edemeyen Serebral Paralizi (SP) hastası 6'ncı sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Şevval Öten'in annesi Şenay Şimşek, kızının 6 yıldır evde eğitim aldığını belirtti. Şimşek şunları söyledi:

"Evde aldığı eğitim sayesinde kızım çok yol kat etti. Anlamadığı birçok derste bire bir eğitim gördüğü için daha başarılı oldu. İlk dönemde takdir aldı ve bu da bu uygulamanın başarısıdır. Evde eğitim uygulaması benim gibi çocuğunu okula götüremeyecek durumda olanlar için büyük fırsat. Ayrıca birçok ailenin bu uygulamadan haberi yok."

Konuşmakta güçlük çeken Şevval Öten de, bire bir eğitim gördüğü için dersleri daha iyi anladığını söyledi.

DIŞARIYA ÇIKAMIYOR

Deri hastalığı nedeniyle evden dışarıya çıkamayan ve evde eğitim alan 1'inci sınıf öğrenci 7 yaşındaki İpek Ünoğlu'nun babası Okan Ünoğlu da "Kızımın hastalığından dolayı derisi çok zayıf. Hastalığından dolayı toplum içine karışamıyordu. Dışarıya çıkması da mümkün değildi. O yüzden, okula gitseydi büyük sıkıntı yaşayacaktı. Ama şimdi evde eğitim alıyor. Biz de çok mutluyuz ve sevinçliyiz. Öğretmenin sayesinde büyük yol kat etti" diye konuştu.

İpek Ünoğlu evde eğitim sistemi sayesinde yaşıtlarından geri kalmadığını yazmayı ve okumayı öğrendiğini söyledi.

BİR YILDA DEĞİŞTİ

Cam kemik hastası ve görme engelli 1'inci sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Mehmet Akdemir'in annesi Kezban Akdemir de oğlunun eğitim almaya başladığı günden itibaren büyük yol aldığını söyledi. Aslan, "Oğlum evde sürekli radyo ve televizyon dinliyordu. Ne yapacağımı bilemiyordum. Ama evde eğitim almaya başlayınca büyük değişiklikler oldu. Öğretmen gelince derslerine ağırlık vermeye başladı. Önceden söz dinlemiyordu. Ama şimdi anlıyor ve söylediklerimi yapıyor. Kendi başına yemek yiyemiyordu. Şimdi bunları yapabiliyor. Evde eğitim oğlum için çok iyi oldu. Bir yıl içinde çok değişti" dedi.

Mehmet Akdemir ise eğitimi tamamlayıp, radyo programcısı olmak istediğini söyledi.



MKY(İA/CK)