Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde yaşayan emekli ve 4 çocuk babası Sezgin Tavukçu geçen hafta karın ağrısı şikayetiyle Çorlu’daki Özel Şifa Hastanesi’ne gitti. Yapılan incelemede Tavukçu'nun kalbinden çıkan aort damarında genişleme olduğu ve ölüm tehlikesi yarattığı belirlendi. Hastanın ilerlemiş yaşı nedeniyle açık ameliyat riskini göze alamayan doktorlar, EVAR yöntemine başvurdu.

Opr. Dr Cenap Özkara, 2 saat süren operasyonla Sezgin Tavukçu’nun kasığından girilerek aort damarı ile sağ ve sol bacağından 2 damarla yapay damarın değiştirildiğini söyledi. Sezgin Tavukçu’nun hastaneye geldiğinde 3 santim olması gereken aort damarının yaklaşık 10 santime genişlemiş durumda olduğunu belirten Opr. Dr. Özkara şunları kaydetti:

"Hastamız hastanemize geldiğinde aort damarı dediğimiz damarda olması gerektiğinden daha büyük bir genişleme olmuş ve patlama safhasına kadar gelmişti. Ancak burada böbreklere zarar vermeden bir operasyon gerekiyordu. Biz de kasıktan girmek suretiyle aort damarına müdahale ettik. Daha sonra ise sağ ve sol bacaklardaki iki damar ile birlikte üç damarı ameliyatsız olarak hastamıza takmış olduk. Hastamızın durumu çok iyi. Zaten 7 kişiden oluşan bir ekiple bu tedaviyi 2 saat süren operasyonla gerçekleştirdik."

TABURCU OLDU

Sezgin Tavukçu operasyonun ardından kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Tavukçu, "Karın ağrıları üzerine geldiğimde aort damarının genişlediğini öğrendim. Açık ameliyatta hayati risk varmış bu nedenle EVAR denilen yöntemle damarlarım değiştirildi. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Araba kullanmayı çok seviyorum. Doktorum bana yeniden araba kullanabileceğimi söyledi. Çok mutluyum" diye konuştu.

Operasyonun ardından hastanede 3 gün gözetim altına tutulan Tavukçu, dün taburcu edildi.

EVAR YÖNTEMİ

Aort anevrizmaları ister göğüs, ister karın bölgesinde olsun 'endovasküler stent greftler' (özel metal desteklerle yapılan yapay damarlar) ile göğüs ve karın boşluğu açılmadan tedavi edilebilir. Karın bölgesinde EVAR, göğüs bölgesinde TEVAR olarak adlandırılan bu yöntemlerde sadece her iki kasıktan açılan küçük kesiler ile bu özel yapay damarlar kasık atardamarından, anevrizma olan bölgeye iletilerek orada açılır. Böylece anevrizmatik (balonlaşmış) kısım devre dışı bırakılarak, yırtılma riski ortadan kaldırılır.



MY(LK/CK)